Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden, amit a macskamentáról tudni lehet

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
Minden, amit a macskamentáról tudni lehet

Hallottál már arról a különleges növényről, ami többféle gyógytea fontos alkotórésze, emellett nyugtató és fájdalomcsillapító hatásáról is ismert, mindennek tetejébe pedig még a cicádat is bármire ráveheted általa? Igen, erre mind képes a macskamenta!

 


 

Mi mindenre képes?

Ha te is tapasztaltad már, hogy a kedvenced furcsa viselkedési formákat vesz fel bizonyos esetekben, akkor könnyen lehet, hogy a macskamenta közelébe került. Bár nem minden macskából vált ki eufórikus élményt a növény, de elmondható, hogy a 6 hónapnál idősebb macskák 70-80%-ánál az alábbiak figyelhetők meg:

● Őrült dörgölőzésbe kezdenek
● Hangosan dorombolnak
● Gyakran ide-oda hemperegnek
● Előfordul még intenzív szaglászás és a növény rágcsálása is a macskák körében

macskamenta macskával

Igen, vélhetően mindenkit a macskák párzási szokásaira emlékeztetnek a fentiek, ami nem is áll messze a valóságtól. Az egyetlen különbség, hogy nemtől független ez a viselkedés, míg hagyományos esetben a nőstény macskák sajátja. Mivel a macskamenta által termelt illóolaj a cicák orrnyálkahártyájára kerülve intenzív szexuális reakciókat okoz, így úgy hathat, mint más állatoknál vagy épp embereknél a feromon.

 

Igazi csodaszer

Remek lehetőséget nyújt a macskamenta arra, hogy bizonyos dolgokra megtanítsuk kedvencünket. Ha előszeretettel kapar bizonyos bútorokat, akkor érdemes bekenni egy kis macskamentával, hogy befejezze ezt a viselkedést. Hidd el, ha megérzi a kanapén vagy épp a fotelen a menta illatát, akkor a bársonytalpú megnyugszik és elfogadja a bútort, mint berendezési tárgyat.

Ebből következik, hogy ugyanezzel a módszerrel bárhova oda is lehet szoktatni a négylábút. Nem tetszik neki a fekhelye, vagy nem akarja használni a kaparófát? Egy kis macskamenta rengeteg idegeskedéstől megkímél, hiszen elég egy egészen kis darab ahhoz, hogy az illata bejárja a területet. Tuti, hogy nem lesz több problémád, ha beveted ezt a finom illatú, ellenállhatatlan csodaszert!

Ugyanezt mondhatjuk el a különböző macskaszállító boxokról is. Ha nem akar bemenni a boxba magától, akkor egy kis mentával megkönnyíthetjük a számára az ismerkedést. Fontos, hogy ha bement, ne csukjuk rá azonnal az ajtót, mert akkor többször nem jön be ez a csel.

Szerencsére ez egy teljesen veszélytelen növény, amit nem lehet túladagolni, nem okoz függőséget, így maximális biztonsággal bolondíthatod vele a négylábú kedvencedet.

macskamenta otthoni termesztése

 

Termessz macskamentát otthon!

Bár nem egy drága mulatság a macskamenta beszerzése, jóval kényelmesebb, ha csak le kell tépni néhány levéllel, mintha állandóan rohangálni kellene érte. Éppen ezért miért ne termeszthetnéd magadnak a macskamentát?

Szerencsére egy egészen igénytelen növényről van szó, így még csak különleges törődést sem igényel. Bírja a napot is, de inkább a félárnyékot kedveli. Akkor sincs vész, ha nem vagy az a “minden nap virágot locsolok” típus, mivel jól bírja a szárazságot is, de nagyobb melegben igényli az öntözést. Ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan virágot hozzon, akkor a legjobb megoldás, ha az elszáradt részeket visszavágod. Ennek hatására tovább folytatódik a virágzás addig, amíg csak szeretnéd.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, akkor mindenképp nézz körül nálunk, vagy csak olvasgasd bejegyzéseinket, ahol több esetben is szó esik a macskamenta jótékony hatásáról.

Ha pedig nem találtál választ a kérdésedre, akkor keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

Segítség a macskák emésztéséhez: a macskafű alkalmazása

A macskák alapvetően húsevők, hiszen a természetben is ragadozók. Éppen ezért inkább ezt a táplálékot részesítik előnyben, de nem ritka látvány, hogy a szabadban lévő macskák megrágcsálják a füvet.

Utazás cicával, avagy milyen a tökéletes macska hordozó?

A cicák többsége nem rajong az utazásért. Ez nem meglepő, hiszen szemben a kutyával, ő nem csak és kizárólag az emberhez, hanem a helyhez (is) kötődik.

Miért jó és mindig szükséges-e a macska kaparófa?

Röviden és velősen: igen. Persze ez közel sem ilyen egyszerű, de tagadhatatlan tény, hogy aki meg szeretné óvni a bútorait, annak bizony be kell szereznie egy macska kaparófát.

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!