Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden, amit tudnod kell az akvárium vizének pH csökkentéséről

kedvence.hu
2023.01.02 14:58
Minden, amit tudnod kell az akvárium vizének pH csökkentéséről

Ha azt szeretnéd, hogy az akváriumod sokáig szép maradjon, akkor oda kell figyelned néhány fontos dologra. Többek között az akvárium vizének pH csökkentésére, amire sok esetben szükség van ahhoz, hogy a halak egészségesek maradhassanak.

A pH-érték az egyik legfontosabb mutató, aminek segítségével pontosan meghatározható, hogy a víz megfelelő-e a halaid számára. Lényegében a hidrogénionok koncentrációját jelzi a vízben, amiről azt kell tudni, hogy minél több van belőlük, annál savasabb lesz a víz.

Ebben az írásunkban ezt a témát fogjuk kielemezni, szóval ha kíváncsi vagy a fontos tudnivalókra, akkor olvass tovább. Először is elmondjuk, hogy miért is annyira fontos az ideális pH-érték, aztán eláruljuk, hogy hogyan lehet csökkenteni. Mutatunk egy hatékony terméket az akvárium vízkezelő szerek közül, majd pedig megtudhatod, hogy hogyan tudod megmérni a víz pH-ját.

Miért fontos a megfelelő pH-érték?

Az akváriumban élő halak, illetve növények számára rendkívül fontos, hogy a víz megfelelő minőségű legyen. Ennek többek között része az is, hogy milyen vegyületeket tartalmaz, illetve azok mekkora mennyiségben vannak jelen.

A túl magas pH-érték káros hatással van az élőlényekre, mert elősegíti a mérgező hatású ammónia vegyületek termelődését. Emellett pedig akadályozza az élőlények által végzett “tisztítómechanizmust” is, például az ammóniakiválasztást.

Amennyiben az akvárium vizét a megfelelő értéken tartod, akkor a vízi élővilág sokkal egészségesebb, szebb lesz. Fontos azonban tudnod, hogy minden hal, illetve növény számára más-más pH-érték az ideális. Annak beállításakor ezt mindenképp vedd figyelembe!

Ph csökkrntése

Hogy csináld jól az akvárium vizének pH csökkentését?

Először is nagyon fontos, hogy pontos adatokat kapj a víz pH-értékéről. Vagyis mindenképp el kell végezned egy mérést. Ha utána biztossá válik, hogy csökkenteni kell a hidrogénionok koncentrációját, akkor célszerű egy erre kifejlesztett vízkezelő szert alkalmaznod.

Ez a legegyszerűbb módszer, hiszen a készítményt egyszerűen csak hozzá kell adagolnod a vízhez a mellékelt használati útmutató szerint. Miután megtörtént a szer használata, másnap ismét el kell végezni egy mérést. Ha még mindig túl magas a pH, akkor további adagolás szükséges egészen addig, amíg el nem éred a kívánt hatást.

A Sera pH/KH-mínusz vízkezelő szer remek választás, ha az akvárium vizének pH csökkentése a célod. Ugyanakkor emellett a vízkő eltávolításában is óriási segítséget jelent, ami azt jelenti, hogy ez egy “kettő az egyben” készítmény. A használatával kellőképpen lággyá tudod tenni a vizet az olyan halfajok számára, akik ilyen környezetben érzik jól magukat. Többek között a lazacok, a diszkosz és vitorlás halak is ide tartoznak.

Hogyan tudod megmérni a pH-értéket?

Régebben, amikor még nem álltak rendelkezésre a modern mérőeszközök, lakmuszpapírt használtak a méréshez. Ez lényegében egy olyan eszköz, amit a sav-bázis egyensúly meghatározására fejlesztettek is. Ma már ennél van egy sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás is rá, mégpedig a pH-elektróddal felszerelt mérőműszer használata.

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra sem kérdés, hogy miért fontos annyira az akvárium vizének pH csökkentése. Ezzel ideális környezetet teremthetsz a halaid számára és elkerülheted, hogy betegek legyenek vagy rosszabb esetben kipusztuljanak. Nálunk be tudod szerezni az ehhez szükséges vízkezelő szereket, ugyanúgy, ahogy sok más kiegészítőt, felszerelést, tápot is.

Ezeket olvastad már?

A növények számára hasznos: az akvárium táptalaj
30
Aug

Egy ápolt és harmonikus akvárium kötelező tartozéka a különböző fajtákból álló akváriumi növényzet. Ennek az ápolása nem mindig egyszerű, és a betelepítés sem zökkenőmentes. Ismerjük meg ma, hogy mire jó az akvárium táptalaj, és kell-e minden esetben a növényeknek!

Miért jó választás a Sera Ectopur akváriumi vízkezelő só?
01
Jún

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben is kifejtjük, hogy miért van akkora szükség ezeknek a termékeknek a használatára. Emellett kitérünk arra is, hogy miért ideális választás a Sera Ectopur vízkezelő só. Végül pedig elmondjuk, hogy mit kell tudni a használatáról.

Minden, amit az akváriumszűrőről tudni kell
12
Júl

Ebben az írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ezzel is segítsünk neked a döntésben. Miután választ adtunk arra a kérdésre, hogy miért annyira fontos a vízszűrés, elmondjuk, hogy milyen szűrőanyagok léteznek. Végül pedig felhívjuk a figyelmedet egy nagyon fontos dologra.

Mindent az akváriumi növények egészségéért, avagy használj Sera Florenát!
22
Jún

Az akváriumi növények merőben különböznek szárazföldi társaiktól. Nem csak abban, hogy teljes felületükön veszik fel a tápanyagokat, hanem abban is, hogy mennyiben és hogyan igénylik a trágyázást. Ismerjük meg a Sera Florenát! 

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-24%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
24 tabletta
999 Ft
1 310 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 42 Ft/tabletta
-17%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
15 ml
4 999 Ft
5 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 999 Ft/db
-35%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
899 Ft
1 390 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 899 Ft/db
-37%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 399 Ft
6 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 399 Ft/db
-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
3 499 Ft
4 150 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 3 499 Ft/db