Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Milyen állatoknak és miért hasznos a szépia?

papagáj
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.01.02 10:57
Milyen állatoknak és miért hasznos a szépia?

Minden bizonnyal te is találkoztál már a szépia kifejezéssel, vagy esetleg egy állatkereskedésben már akár fogalomként is felmerülhetett. Persze nem kötelező azonnal tudni, hogy miről is van szó, ám ha velünk maradsz, akkor megismerheted a szárnyasok világát és azt, hogy miért is szükséges nekik a szépia.


 

Csőrkoptató a mindennapokban

Ha valaki azt mondja, hogy tintahal, akkor automatikusan nem a szépia fog eszébe jutni, hanem egy hiperekben kapható finomság. Pedig a csontjai is felhasználhatóak a tintahalnak, hiszen előszeretettel alkalmazzák madarak csőrkoptatására. Akinek madarai vannak, az már biztosan találkozott vele, hiszen ez az egyesével csomagolt, fehér, ovális alakú képződmény az, amit előszeretettel használnak a madarak.

 

Általánosságban elmondható, hogy nem egy drága dolog a szépia, hiszen maximum 800 Ft-ért hozzájuthatunk egy nagyobb darabhoz, ami azért egy jó ideig elegendő. Természetesen olcsóbban is beszerezhetjük, de ennek az az ára, hogy egy óceán határolta területre kell utaznunk. Valószínűleg megéri ezt az áldozatot, hiszen a nyaralás során senki nem hagyja ki azt, hogy egy fényképet készíthessen a rengeteg partra vetett szépiavázzal.

 

Nagyon fontos tudni, hogy ha a tengerparton gyűjtjük, akkor azt alaposan ki kell főzni, még mielőtt a kalitkára rögzítjük. Hazánkba általában úgy jut el, a feldolgozóüzemek melléktermékeként értékesítik, majd sterilizálják és egyenként csomagolják. Természetesen kapható többféle kiszerelésben, akár tíz-húsz darabonként, vagy fél-egykilós egységcsomagban.

csörkoptató szépia

 

Az egészségnek is jót tesz a szépia

A szépiacsont nem csak csőrkoptatásra alkalmas, sőt azáltal, hogy a madár használja, rengeteg ásványi anyaghoz és nem mellesleg kalciumhoz is hozzájut. Mivel a madarak csőre állandóan növésben van, akárcsak a rágcsálók fogai, ezért folyamatos koptatást igényel. Ezt az időtöltést a szárnyasok kifejezetten élvezik, hiszen előszeretettel csipkednek mindent, ami csak az útjukba kerül. Ha pedig ez egy olyan dolog, aminek következtében az ásványi anyagokon és a kalciumon túl még további nyomelemekhez juthatnak, akkor az minden madártulajdonos számára csak egy plusz jó pont. 

 

Bármilyen hihetetlen, a szépiát nemcsak a madarak egészségének az érdekében érdemes szem előtt tartani. Számos közel-keleti orvoslás egyik lényeges eszköze a szépiacsont, ami enyhén sós ízével nagyon nagy segítséget jelent bizonyos szervek fájdalma esetén. A kínai orvoslás szerint például nagyon jótékony hatással van a vese-, a máj- és a gyomorfunkciókra, valamint nagyon hatékony megoldás gyomorégés ellen is. Kalciumhiány esetén, annak pótlására tökéletesen jó választás, hiszen pozitív hatással van a körmökre, a hajra és a bőrre egyaránt, sőt hasonlóan jól hat a fog- és a csontproblémákra is.

 

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a szépia sokoldalú és többféle módon hasznosítható kellék, hiszen hatással van mind az állatokra, mind az emberekre. Ettől függetlenül mi egyáltalán nem javasoljuk azt, hogy a madár számára szánt szépiát bárki is otthoni körülmények között fogyassza.

 

Ha nem találod kínálatunkban azt, amire szükséged van, akkor mindenképp keress minket elérhetőségeinken, hogy segíthessünk!

Ezeket olvastad már?

A madárhomok előnyei és hátrányai
25
Szept

Mire használjuk a madárhomokot? Miért hasznos, ha van a kalitkában? Alom vagy táplálékkiegészítő?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka
21
Máj

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Minden szárnyasnak fontos: a madáreleség
06
Febr

Itt a hideg időszak, amikor a madarak nem találnak a természetben eleséget, így pedig a mi segítségünkre van szükségük. Készíthetünk otthon madáreleséget, de akár egy megbízható webáruházban is beszerezhetjük azt. Lássuk, hogy mit tudunk a madarak téli etetéséről és a madáreleségről.

Mennyibe kerülnek a különböző papagájfajták?
16
Jún

Manapság hazánkban rendkívül nagy népszerűségnek örvend a különböző papagájfajták tartása. Ez nem is meglepő, hiszen itthon lényegesen olcsóbban tarthatjuk ezeket a díszmadarakat, mint tőlünk nyugatabbra. Miért van ez így?

-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 23 csomag
Kedvencekhez
399 Ft
599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 200 Ft/db
-17%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 7 csomag
Kedvencekhez
499 Ft
599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 250 Ft/db