Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Milyen a tökéletes papagáj kalitka? Segítünk megtalálni!

madár
Szűrés törlése
kedvence.hu
Milyen a tökéletes papagáj kalitka? Segítünk megtalálni!

Sokan ahelyett, hogy kutyát vagy macskát, esetleg hörcsögöt tartanának, úgy döntenek, hogy egy hullámos, nimfa vagy törpepapagáj gazdái lesznek. Ez esetben pedig van egy fontos feladatuk, ami nem más, mint a tökéletes papagáj kalitka beszerzése.

 

Ahhoz azonban, hogy be tudd szerezni a minden szempontból megfelelő típust, először is tisztában kell lenned az alapvető tudnivalókkal. Mai cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, hogy ezzel egy kis útmutatást adjunk és segítsünk kiválasztani a megfelelő változatot.

Ha te is közéjük tartozol, akkor természetesen erről még azelőtt kell gondoskodnod, hogy a madár az új otthonába kerülne. Úgy nem szabad hazavinned, hogy nem rendelkezel egy megfelelő méretű és kialakítású madárkalitkával.

zöld csík

Ne válassz kör alakú kalitkát!

A sort rögtön egy olyan szabállyal kezdjük, amit mindenképpen tudnod kell, ha madarat szeretnél tartani az otthonodban. Semmiképp se válassz kör alakú kalitkát! Még akkor se, ha nagyon megtetszik a dizájnos formája miatt és képzeletben már azt is látod, milyen jól mutatna a nappaliban.

Egyetlen élőlénynek - így a papagájoknak - sem tesz jót, ha olyan helyen kell élniük, ahol nincs egy sarok, mely lehetőséget ad nekik arra, hogy behúzódjanak, amikor veszélyt éreznek vagy megijednek valamitől.

Ha pedig ez nem lenne elég, a madarak számára - a rájuk jellemző függőleges, illetve vízszintes irányú repülés miatt - a kör alakú forma rendkívül kényelmetlen, arról nem is beszélve, hogy balesetveszélyes is.

Nem létezik túl nagy papagáj kalitka

Ami a méretet illeti, nagyon fontos, hogy elég nagy kalitkát válassz. Ideális esetben a kiválasztott darab vízszintesen nagyobb, mint függőlegesen, tehát alkalmas egy téglalap alakú röpde kialakítására.

Ha a szélessége ugyanakkora, mint a magassága, az sem baj, amennyiben elég teret biztosít a madár számára a repüléshez. Csak azt a hibát ne kövesd el, hogy - esetleg a helyspórolás miatt - egy magas, de keskeny változatot választasz.

 

-19%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
1 589 Ft
1 960 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 589 Ft/db
-24%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Ferplast Univerzális önitató 4550 - sárga
Ferplast Univerzális önitató 4550 - sárga
Ferplast Univerzális önitató 4550 - sárga
Ferplast Univerzális önitató 4550 - sárga
Űrtartalom
50ml
899 Ft
1 190 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 899 Ft/db

Legyen levehető a tálcája!

Nagyon fontos az is, hogy a papagáj kalitka levehető vagy legalábbis kihúzható tálcával rendelkezzen. A lehullajtott madártollaktól, a leesett ételmaradékoktól és az ürüléktől ugyanis meg kell tisztítani, ezt pedig a legkényelmesebben és legegyszerűbben úgy tudod megtenni, ha kiveszed vagy kihúzod a tálcarészt, majd a megtisztítása után visszateszed a helyére.

Ilyen például a Ferplast Giulietta 5 madárkalitka is, ami tökéletes választás a kis méretű díszmadarak, például kanárik, pintyek és hullámos papagájok számára. Alul műanyag fiókokat tartalmaz, melyek szükség esetén könnyedén kivehetőek.

Tökéletes papagáj kalitka

Figyelj a zárra is!

Végül, de nem utolsósorban a papagáj kalitka záródására, azaz a rajta lévő zár típusára is oda kell figyelni. E tekintetben sokat számít, hogy milyen fajtájú madárnak kell otthont biztosítania.

Míg egy kanári vagy egy hullámos papagáj nem tud kijönni egy sima zárral felszerelt típusból, addig egy ékfarkú arapapagájnak nem esik nehezére kinyitni azt. Ez esetben egy bonyolultabb zárral rendelkező kalitka mellett kell döntened, ami nem ad lehetőséget a madárnak a kijutásra.

Bízunk benne, hogy ezzel az írásunkkal tudtunk segíteni, és már pontosan tudod, hogy a papagájod típusának, méretének, illetve a lakás lehetőségeinek megfelelően melyik lesz a legjobb kalitka. Nálunk sokféle változat közül választhatsz, melyek biztonságos és kényelmes otthont tudnak biztosítani az új családtag számára.

zöld csík

Ezeket olvastad már?

A madárhomok előnyei és hátrányai

Mire használjuk a madárhomokot? Miért hasznos, ha van a kalitkában? Alom vagy táplálékkiegészítő?

Mi alapján válasszunk madárkalitkát?

Honnan tudhatod, hogy milyen kalitkára lesz szükséged, ha megérkezik a várva-várt szárnyas kedvenced? Kalitka lesz vagy röpde?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Így készül a kültéri madáretető

Amikor beköszönt a hidegebb idő, akkor szuper ötlet készíteni egy kültéri madáretetőt, amit tele tudunk tölteni madáreledellel. Ez óriási segítséget jelent azoknak a szárnyasoknak, amik nehezen vagy egyáltalán nem találnak maguknak eleséget.

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről