Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hihetetlen, de minden esetben szükséges a hüllőknek lámpa

terrárium
hüllők
Szűrés törlése
kedvence.hu
Hihetetlen, de minden esetben szükséges a hüllőknek lámpa

Egyre többször szembesülünk azzal, hogy mikor a hüllők tartásánál felmerül, hogy rendelkeznek-e hüllő lámpával az állat számára kielégítő élettér kialakításához, értetlen hümmögés a válasz.

Ilyenkor mindenképp fontos, hogy elmagyarázzuk azt, amit ebben a cikkben kifejtünk, hiszen akár a leendő kedvencük élete múlhat rajta.

Fontos, hogy már az elején tisztázzuk azt, hogy miért is fontos a megfelelő UV lámpa beszerzése egy terráriumhoz. 

Hasonlóak vagyunk

Jobban belegondolva, bár sok mindenben különböznek az emberek és a hüllők, mégis vannak olyan pontok, amik elengedhetetlenek az élethez mindkét faj esetében. Hiszen ki ne szeretne a meleg nyári napon sütkérezni, mint egy kis gyík? 

A bőrünk, csakúgy, mint a hüllőké, a napsugárzásból állítja elő a szervezet működéséhez elengedhetetlen D-vitamint. Ez pedig nagyon fontos a kalcium felszívódása szempontjából, ami beépül a csontokba. Persze mondhatnánk, hogy úgyis benne van minden vitamin a nekik szánt vitaminkészítményben, de az mégsem ugyanaz. Ez olyan, mintha mi tablettákon keresztül vinnénk be minden létfontosságú vitamint.

Mikor kedvencet választunk, érdemes jó előre tájékozódni az életmódjáról és arról, hogy a természetes élőhelyén milyen fényviszonyokhoz alkalmazkodott a szervezete. Ez azért fontos, hogy megadhassuk neki a számára megfelelő UV-B sugárzást.

A hüllő lámpa három feladata

A terráriumunk világítása alapvetően három feladatra osztható fel: 

  • megfelelő fénymennyiség és
  • a hüllő számára szükséges UV-B sugárzás biztosítása,
  • egy melegedőhely fenntartása.

Az első, amihez nincs szükség semmilyen speciális izzóra, az a szükséges fénymennyiség létrehozása. Ehhez tökéletes választás egy energiatakarékos izzó, ami nem melegszik, így korlátlanul használható. Ha a házikedvencként tartott hüllőnk éjszakai életmódot folytat, akkor természetesen azt is megfigyelhetjük, hiszen ma már kapható egy kékes, szinte holdfényszerű állapotot idéző világítás is. 

A hüllő számára ideális mennyiségű UV-B sugárzás biztosítása nélkülözhetetlen, de azt is fontos, tudni, hogy mivel nem hatol át az üvegen, így minden esetben a terrárium szellőzőjéhez kell tenni a fénycsövet vagy pedig a belső térbe egy lezárt, elválasztott részre. A sugárzás mértékét minden esetben a hüllő természetes élőhelyén tapasztalt állapotok szerint kell beállítani. Ebben segítséget nyújthatnak a kínálatunkban szereplő fénycsövek, hiszen nem mindegy, hogy hány százalékos UV-B sugárzást biztosít az adott fénycső.

Az UV-B sugárzást megjelenítő fénycsőnek napi 12 órát kell üzemelnie, mintegy fél napot, ahogy az adott éghajlati zónában süt a nap.

Végül pedig a fűtés kérdésköre, ami elengedhetetlen a hüllők számára. Mivel ezek az állatok változó testhőmérsékletűek, így mindenképp kell, hogy legyen egy meleg és egy hűvös rész a terráriumban, ahová elvonulhat, ha túlságosan melege lenne. Ehhez használhatunk különböző neonokat és infralámpát egyaránt. 

Amennyiben elvesztél volna az információk között vagy a kínálat sokszínűségében, akkor keress minket bátran, segítünk megtalálni az igazit. Ha pedig rendelkezel már terráriummal, akkor nézd meg, hogy helyesen vannak-e beállítva az izzóid. 

Ezeket olvastad már?

Milyen lehet a szakállas agámának való terrárium?

Nem érdekel az akvarisztika, inkább egy tetszetős terráriumot rendeznél be? Tanácstalan vagy, hogy milyen hüllőt érdemes tartani, ami nem túlságosan igényes, de mutatós, és a beszerzése sem jelent gondot? Mit szólnál egy szakállas agámához a terráriumba?

Görög teknős a terráriumban

A görög teknős nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hüllő, amit általában jó természetük és hosszú életük miatt is előszeretettel tartanak.

Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?

Egyre gyakrabban találkozunk olyan igénnyel, hogy valaki a hüllőjét egy akváriumba szeretné tenni. Ezért lássuk, hogy mi a különbség az akvárium és a terrárium között!

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.