Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hasznos tudnivalók a macska fogzása kapcsán

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2023.01.30 12:44
Hasznos tudnivalók a macska fogzása kapcsán

A macska fogzása egy olyan jelenség, amivel előbb vagy utóbb találkozni fogsz, ha kiscica gazdivá válsz. Ilyenkor a gyönyörű rózsaszín ínyéből előbújnak a tejfogai, amiket később leváltanak a maradó fogai. A fogazata így nyeri el végleges állapotát.

Viszonylag hamar lezajlik a folyamat, de azért nem árt, ha tisztában vagy néhány fontos dologgal. Például azzal, hogy milyen tünetekkel jár, illetve hogy milyen módon tudod biztosítani a cicád szájhigiéniáját a fogváltástkövetően.

zöld csík

Mi az a macska fogzás?

Ugyanúgy, ahogy a gyerekek, a kiscicák is fog nélkül születnek, és csak idővel bújnak elő a tejfogaik. Azt a jelenséget, amikor a cicafogak elkezdenek növekedni, illetve kibújni, macska fogzásnak nevezzük.

Körülbelül négyhetes korukban jelennek meg az első tejfogak, amit úgy vehetsz észre, hogy egyre kevesebbet szoptatja őket az anyjuk. Ezek a fogak ugyan még sérülékenyebbek, gyengébbek, mint a maradó fogaik, de borzasztóan élesek.

A kiscicáknak összesen 26 db tejfoguk lesz, majd 3-4 hónapos koruk körül megkezdődik a fogváltás. Ez az az időszak, amikor a tejfogaik kihullanak és helyettük kinőnek a maradó fogak. A folyamat nagyjából 6-8 hónapos korukban fejeződik be, amikor már minden foguk lecserélődött. Ekkorra 30 db, a ragadozókéhoz hasonló, erős, tűhegyes fog lesz a szájukban.

Cicaságok kedvence.hu blog

Milyen tünetei vannak a macska fogváltásnak?

A fogak lecserélődése a cicák számára sem egy könnyű folyamat, ugyanis számos kellemetlen tünettel jár. A fogak előbújása miatt fájhat az ínyük, ami megnehezíti számukra az evést. Ilyenkor érdemes kerülni a száraztápot, a kemény darabos ételeket ugyanis nem biztos, hogy meg tudják enni.

Próbálkozz inkább kiscicáknak való nedves eledellel, az ugyanis sokkal puhább, s ez által könnyebben megehető falatokat jelent neki. Az is jó ötlet, ha a száraz tápot picit benedvesíted, hogy jobban el tudja rágni.

Készülj fel rá, hogy fogváltáskor megváltozhat a kis kedvenced viselkedése. Ilyenkor gyakran visszahúzódóbbá, nyűgösebbé válnak a cicák, de ne ijedj meg, ez teljesen természetes. Akár még hőemelkedésük is lehet, aminek hatására kedvetlenebbek, passzívabbak lesznek.

Amikor nő a foguk, akkor szívesen rágcsálnak, amivel az ínyük feszülését, fájdalmát próbálják csökkenteni. Fontos, hogy semmi olyanhoz ne tudjon hozzáférni a cicád, aminek az elrágása veszélyes lehet számára. Nem árt, ha beszerzel neki olyan játékokat, amiket rághat. Így megóvhatod a papucsodat, a függönyt, a kanapét és minden egyéb tárgyat, amiben rágófelület lehet.

Mire figyelj, amikor már kinőttek a cicád maradó fogai?

A fogváltást követően érdemes gondoznod a cicád fogazatát, aminek a fogmosás is része. Ehhez a Vetfood duplafejű fogkefe kicsi méretben tökéletes választás. Tegyél rá macskáknak készült fogpasztát, majd óvatosan tisztítsd meg vele a fogait. A műveletet érdemes minél előbb rendszeresítened, hogy a kis szőrmók minél hamarabb hozzászokjon. A kezdeti nehézségek ne vegyék el a kedved, idővel természetessé válik számára!

Láthatod, hogy a macska fogzása, illetve fogváltása során érdemes néhány dologra odafigyelned. Ilyenkor ugyanis a fájdalom hatására megváltozhat a kedvenced viselkedése, illetve étkezési szokása. Szerencsére ez az időszak gyorsan véget ér, utána pedig már csak arra kell ügyelned, hogy rendszeresen tisztítsd a cicád fogait.

Nálunk megtalálod azokat a termékeket, amikkel megfelelő szájhigiéniát biztosíthatsz számára, és más fontos kiegészítőt, eledelt és egyéb kelléket is beszerezhetsz.

Ezeket olvastad már?

Milyen macska wc-t válasszak?
29
Márc

Mikor macska kerül a családba, nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, hogy nem kutyával van dolguk, azaz ők a szükségleteiket a lakásban, egy macska wc-ben végzik el. Milyen macskatoalettet érdemes választani a cicánknak, amivel mindenki jól jár?

Bolhanyakörv a macska nyakába – jó ötlet?
23
Aug

Aki macskát tart, az valószínűleg mindent tud a bolhákról. Legyen szó kinti vagy benti macskáról, sajnos minden esetben előfordulhat, hogy meglóg a bársonytalpú az ajtón keresztül. Ha pedig már a természetben van, akkor könnyen bolhák és kullancsok prédájává válhat. Előzzük meg ezt azzal, hogy bolhanyakörv kerül a macska nyakába.

Tippek a tökéletes macskaalomhoz
15
Márc

Kevés olyan különleges helyük van a macskáknak, mint a saját almuk. Nekünk, gazdiknak ez az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megadjuk nekik azt a helyet, amit szeretettel használnak majd, és kényelmesen érzik magukat benne.

Utazás cicával, avagy milyen a tökéletes macska hordozó?
08
Ápr

A cicák többsége nem rajong az utazásért. Ez nem meglepő, hiszen szemben a kutyával, ő nem csak és kizárólag az emberhez, hanem a helyhez (is) kötődik.

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről