Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Utazás cicával, avagy milyen a tökéletes macska hordozó?

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
Utazás cicával, avagy milyen a tökéletes macska hordozó?

A cicák többsége nem rajong az utazásért. Ez nem meglepő, hiszen szemben a kutyával, ő nem csak és kizárólag az emberhez, hanem a helyhez (is) kötődik.

Éppen ezért nem szívesen borítja fel a jól berendezett életét és adja a fejét utazásra. Ám néha muszáj. Ezzel szemben akadnak olyan macskák is, akik szinte rajonganak azért, ha utazhatnak, bár ők vannak kisebbségben. Akárhogy is van, előfordulhat, hogy kedvencünket magunkkal kell vinnünk egy macska hordozóban, ha tetszik neki, ha nem. 

A macska hordozó, mint kötelező felszerelés Ferplast Atlas 10 cica szállító

A hordozó kiválasztásakor jó néhány szempontot figyelembe kell vennünk, melyek közül az első és legfontosabb a hordozó mérete. Nagyon fontos, hogy a kiválasztáskor mindenképp vegyük figyelembe mind a macska, mind az autónk méreteit. Ha a kedvencünk még kicsi, akkor ez pont az az eset, amikor nem spórolhatunk, hogy nagyot veszünk, mert majd belenő. A túl nagy macska hordozó számos veszélyt rejt magában, hiszen különböző sérülések adódhatnak használatából. Persze a választás előtt mérjük le az autónkat is, mert roppant kellemetlen, ha megvettük a legtutibb hordozót, de nem fér be az autóba.  A fő szempontok ezen túl a hordozó anyaga és persze az, hogy mivel és hova utazunk.

Milyen legyen a macska hordozó?

Műanyag? Fa? Fém? Bármelyik hordozó anyag megfelel a macskáknak, de a vállra akasztós táskában történő szállítást mellőzzük a bársonytalpúak esetében. Mivel igen öntörvényű és makacs állatokról beszélünk, így simán képes rá, hogy kiugorjon útközben és még el is iramodhat, hiszen a talpára esik. 

Még autóban sem szabad semmi esetre sem hordozó nélkül szállítani a cicákat, mivel nagyon ijedős és önfejű állatok lévén, akár súlyos balesetet is okozhatnak, ha nagyon megzavarják a vezetőt. 

A hordozó elhelyezésénél fontos, hogy ne legyen huzatban, sem közvetlenül a meleg levegő előtt, de lebillenni se tudjon az ülésről. 

Ha vonattal utazunk, akkor nagyon fontos a biztonság, azaz, hogy szökésbiztos legyen a hordozó. Arról nem is beszélve, hogy itt fontos szerepet kap a súlya is, hiszen kézben kell cipelni A-ból B-be. Ami még nagyon fontos a vonatút során, hogy legyen nálunk egy plusz nedvszívó rongy vagy papír, hiszen senki nem szeretne a macskapisi szagban ücsörögni.

Repülőn persze megint más a helyzet. A legtöbb légitársaság rendelkezik egy külön, fűtött részleggel, amit kifejezetten kisállatok szállítására terveztek. Itt nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen a hordozó, azaz kedvencünk kényelmesen fel tudjon állni abban és meg is tudjon fordulni, ha azt szeretne. Nagyon fontos dolog, hogy várandós vagy 3 hónapnál fiatalabb cicát nem szabad kitenni egy repülőútnak. 

 

Mit tegyünk, ha nem akar bemenni a cica?

A megfelelő macska hordozó sem biztosíték arra, hogy a négylábúnk minden nehézség nélkül használni is fogja. 

A beszoktatással, ahogy más területen, itt sem szabad sietni. Az egyik legnépszerűbb módszer, hogy egy kis finomsággal csalogatjuk be a hordozóba. Ez lehet jutalomfalat vagy bármi, amit szeret a bársonytalpúnk. Lehetőleg társítsunk hozzá egy-két szót, amit könnyen megjegyezhet és amikor meghallja, kellemes érzés tölti el. SOHA ne csukjuk rá a beszoktatás törékeny időszakában az ajtót. Mikor már biztonsággal járkál ki-be, akkor néhány másodpercekre becsukhatjuk, amit aztán fokozatosan növelhetünk. Így nem esik kétségbe a bezártságtól. 

Ha sietni kell és nincs idő finomkodásra, akkor úgy tegyük a hordozót, hogy a teteje felfelé essen, majd a cicát felsőtesténél fogva, lábával lefelé helyezzük a dobozba és csukjuk rá az ajtót. Sajnos előfordulnak olyan történések, amikor a késedelem veszéllyel jár, így erre is fel kell készülnünk.

 

Nem tudod milyen a számodra megfelelő macska hordozó? Böngészd kínálatunkat és válogass kedvedre a modern gazdik végső bevásásrló helyén!

Ezeket olvastad már?

A macskák számára kötelező a cicaház?

Van egy gyönyörű szobacicád, akit szívesen meglepnél egy izgalmas cicaházzal? Esetleg egy kijárós bársolytalpúval rendelkezel, akinek egy kültéri cicaházra lenne szüksége, de nem tudod, hogy milyet vásárolj? Cikkünk segít eligazodni ebben a rengetegben.

Milyen a megfelelő cica fekhely?

Hogyan fordítsunk kiemelt figyelmet a cica fekhelyének a kialakítására?

Amire minden kijárós cica vágyik: a macskaajtó

Te is átélted már azt, hogy a kijárós cicád minden nyávogására reagálnod kellett és kiengedned az ajtón, vagy épp ha hazaért, akkor még éjjel is kimászni az ágyból, hogy bejusson? Amennyiben így van, valószínűleg gondoltál már arra, hogy egy macskaajtó mennyiben megkönnyítené az életedet. Az önállóság ilyen foka jót tesz a bársonytalpúdnak és az alvási szokásaidnak egyaránt.

Kisállathordozó kistestű kutyáknak vagy macskáknak? Csak is a Ferplast Atlas 5!

Indulnál valahova, de vinned kell magaddal a kedvencedet is? Mondjuk várja az állatorvos vagy épp a kozmetikus? Esetleg egy hosszabb útra mentek és nem szeretnéd, ha a kocsiban szabadon kóborolna? Válassz neki egy jó minőségű kisállathordozót, mint amilyen a Ferplast Atlas 5!