Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A kutya és a macska nevelése közötti különbségek

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2023.02.04 08:10
A kutya és a macska nevelése közötti különbségek

A macskák önálló, szabadságszerető és független lények, akiknek a túlélése nem függ a gazdájuktól. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy a macska nevelése teljesen feleslegesen tett kísérlet arra, hogy kicsit együttműködőbbé vagy alkalmazkodóbbá tegyük őket.

Ez azonban nem feltétlenül igaz. Ha elég korán elkezdesz foglalkozni a cicáddal és különböző eszközöket, például macska játékokat is bevetsz, akkor erős kapcsolat alakulhat ki köztetek. Persze soha nem lesz annyira odaadó és szabálykövető társ, mint egy kutya, de ettől még nagyon jó kis párost alkothattok.

zöld csík

Miben más a macska nevelése, mint a kutyáé?

Egy kutyának a gazdája maga az isten, akinek lesi minden kívánságát. Alig várja, hogy hazaérjen, hogy foglalkozzon vele függetlenül attól, hogy ez házon belül vagy azon kívül történik. Számára ez csak részletkérdés, a lényeg, hogy az imádott “emberével” legyen.

Ebből kifolyólag a kölyökkutyák könnyen idomíthatóak, tanulás szempontjából olyanok, mint a szivacs. Ha időt szánunk a nevelésükre, akkor minden utasítást, parancsot magukba szívnak, a későbbiekben pedig szófogadó felnőtt ebekké válnak.

Ezzel szemben a macskák ösztönösen makacs, öntörvényű állatok, akik jobb esetben az embert egyenrangú társként kezelik. Rosszabb esetben alattvalóként tekintenek ránk, akik csak azért létezünk, hogy kiszolgáljuk őket.

Emiatt értelemszerűen a nevelésük sem olyan egyszerű és gördülékeny, mint a kutyáké. A tanításuk ugyanazokkal a módszerekkel teljesen hatástalan, mert a személyiségükből kifolyólag nem ugranak a parancsainkra.

Cica peca

Milyen eszközöket lehet bevetni a macska nevelése során?

Mivel a macskák alapvetően nem kötődnek az emberhez, ezért érdemes először kicsit közelebb kerülnöd a kis kedvencedhez. Ezt pedig úgy tudod megtenni, hogy játszol vele, a cicák ugyanis nagyon kíváncsi, játékos állatok.

Ehhez remek segítséget jelent egy Ferplast cica peca, amivel garantáltan lekötöd a figyelmét. Érdemes másokat is bevonni a játékba, ezzel ugyanis hozzá tudod szoktatni a cicádat az emberek közelségéhez.

A macskák nem mindig vágynak társaságra, ezt érdemes tiszteletben tartanod. Amikor meg szeretnéd kicsit szeretgetni, akkor közeledj hozzá lassan, és finom mozdulatokkal simítsd meg a szőrét.

Ha mások is jelen vannak, akkor ők is tegyenek így, a gyors és durva érintések elől ugyanis menekülni fog. A későbbiek során ennek lesz egy olyan előnye, hogy sokkal jobban el fogja fogadni az érintést, és nem próbál meg kibújni alóla.

Azzal is közelebb tudsz kerülni a cicádhoz, ha gyakran beszélsz hozzá, és amikor magadhoz szeretnéd hívni, akkor a nevén szólítod. Akárcsak a kutyák, a macskák is képesek arra, hogy megjegyezzék a nevüket és reagáljanak rá.

Mi a helyzet a jutalomfalatokkal?

Akárcsak a kutyák, a macskák is nagyon szeretik a hasukat, ami azt jelenti, hogy a finom falatokkal könnyen le tudod venni a cicádat a lábáról. Sőt, még azt is elérheted, hogy megcsinálja, amit mondasz neki anélkül, hogy hosszasan kellene kérlelned előtte.

Ezt a módszert azonban nem érdemes sokat alkalmazni, mert a sok jutalomfalattól elhízhat a kis kedvenced. Míg egy kutya simán lemozogja a plusz kalóriákat egy sétáltatás során, addig a macskák jellemzően csak a lakáson belül mozognak. Az pedig nem elég ahhoz, hogy ledolgozzák a nasikat.

Láthatod, hogy egy macska nevelése nem olyan egyszerű, mint egy kutyáé. A két állat közötti különbségeket minden esetben szem előtt kell tartanod, ha sikerre szeretnéd vinni a dolgot. Nálunk be tudod szerezni a nevelést segítő eszközöket, és minden más fontos kiegészítőt, kelléket is megtalálsz a kínálatunkban.

Ezeket olvastad már?

Milyenek az ideális cica játékok?
25
Ápr

Míg kicsik a cicák, addig imádnak játszani, hiszen minden nap egy újabb kihívás, egy következő tanulási folyamat.

Milyen a megfelelő cica fekhely?
09
Máj

Hogyan fordítsunk kiemelt figyelmet a cica fekhelyének a kialakítására?

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp
29
Ápr

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

Hasznos tudnivalók a macska fogzása kapcsán
30
Jan

A macska fogzása egy olyan jelenség, amivel előbb vagy utóbb találkozni fogsz, ha kiscica gazdivá válsz. Ilyenkor a gyönyörű rózsaszín ínyéből előbújnak a tejfogai, amiket később leváltanak a maradó fogai. A fogazata így nyeri el végleges állapotát.

Viszonylag hamar lezajlik a folyamat, de azért nem árt, ha tisztában vagy néhány fontos dologgal. Például azzal, hogy milyen tünetekkel jár, illetve hogy milyen módon tudod biztosítani a cicád szájhigiéniáját a fogváltástkövetően.

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 12 db
Kedvencekhez
999 Ft
1 160 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 999 Ft/db
-36%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
12 899 Ft
20 230 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 12 899 Ft/db
-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 15 db
Kedvencekhez
Ferplast PA 4998 cicapeca macskajáték
Ferplast PA 4998 cicapeca macskajáték
Ferplast PA 4998 cicapeca macskajáték
1 199 Ft
1 390 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 199 Ft/db
-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 14 db
Kedvencekhez
1 299 Ft
1 930 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 299 Ft/db
-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
1 199 Ft
1 399 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 400 Ft/db
-34%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
4 999 Ft
7 600 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 999 Ft/db
-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 18 db
Kedvencekhez
1 199 Ft
1 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 600 Ft/db
-35%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
6 999 Ft
10 750 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 999 Ft/db
-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 10 db
Kedvencekhez
Ferplast Cat Pointer LED játék
Ferplast Cat Pointer LED játék
1 899 Ft
2 200 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 899 Ft/db