Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Ferplast Bluextreme 1100 - 1500 Külsőszűrő Tartós Teszt

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
Ferplast Bluextreme 1100 - 1500 Külsőszűrő Tartós Teszt

Tartós, majd 2 éves teszt a Ferplast Bluextreme 1100 és 1500 külső szűrőkről!

Ezen tesztünkben az Olasz Ferplast cég Bluextreme elnevezésű akváriumi külső szűrő család tagjait vesézzük ki!


A tesztelt szűrőkről általában

Aki régi motoros az akvarisztikában, annak nem biztos, hogy ismerősen fog csengeni a Ferplast márka. A Ferplast az utóbbi években kezdett el kis hazánkban terjeszkedni, miután az Olasz anyavállalat Szlovákiában fel épített egy Közép Európai gyártósort és értékesítési központot!

Ez a tény talán azért is figyelemreméltó, és a termékek mellett szól, mert így az esetleges alkatrész ellátás záros határidőn belül is megoldottnak tűnik! Bár nem mintha a minőséggel bármi probléma lenne, de azért megnyugtató tény, hogy nem kell hónapokat várni egy esetleges alkatrészre!

Talán a technikai részletekbe, és a három különböző típus paramétereibe most nem mennék bele, hisz ezeket az adatokat a termékek oldalain megtalálhatják.


Ferplast Bluextrem külső szűrö
Bluextrem 700
Bluextrem 1100
Bluextrem 1500

A tapasztalatunk és használhatósági tesztünk az 1100 és 1500 as típusokat érinti, hisz ezt a két típust volt szerencsénk kipróbálni és hosszú távon tesztelni.

A Bluextreme 1100-at egy 350 literes medencében míg az 1500-as típust egy 800 literes akváriumban használtuk fel. Természetesen a 800 literes akváriumban 2 darab 1500-as szűrő került beüzemelésre. Mind két típus immáron 2. éve üzemel, különösebb problémák nélkül!

Mit jelent az, hogy különösebb problémák nélkül?

A beüzemelés során sajnos az egyik Bluextreme 1500-as csörgő hangot adott melyet a levegő kidolgozása után jó pár nappal sem hagyott abba, így ezt gyári hibás termékként cserélte a gyár. Szerencsére azóta azon kívül, hogy az elöregedett, bekeményedett csöveket cserélnünk kellett, technikailag kifogástalanul működik mindhárom készülék.

Beüzemelés

Jó pár külső szűrővel volt már dolgunk az évek során, és valljuk be őszintén, nem nagyon van új a nap alatt. Egy külső szűrő legyen megbízható, csendes, és jól kezelhető. A Bluextreme szűrőcsalád megbízható, csendes, és ráadásul jól is kezelhető.

A beüzemelés pofon egyszerű, a mellékelt használati utasítás alapján egy kezdő akvarista is elboldogul vele. Itt kell megemlítenem, hogy a szűrő töltetek fóliában vannak, ezért a beüzemelés előtt mindenképp ki kell csomagolni a szűrőtartályban lévő szűrőanyagokat, és a gyártó által mellékelt nitrifikáló tablettát sem árt behelyeznünk valamely szűrőközeg közé, mert az is jár ám a készülékkel!

A tartályt és a készülék motorját, négy biztonsági zárral ellátott leszorító fül kapcsolja össze! A biztonsági fül, itt most valóban biztonságos, ugyan is a zár bepattintása után egy biztonsági retesz eltolásával védekezhetünk, hogy apró csemeténk, vagy épp unatkozó kisebb gyermekünk egészen véletlenül kinyissa, és elárassza lakásunkat az akvárium vizével!

A készülékhez a már megszokott ellencsavarós technikával fogatható hozzá a beömlő, illetve visszanyomó gumicső, melyben a víz áramlik! Ez a megoldás biztonságos, egészen addig míg a gumicsövek a víz hatására vesztenek rugalmasságukból! Ekkor minél előbb cserélje ki lehetőleg gyári alkatrészre ezeket a csöveket. Tapasztalatunk alapján egy, másfél évente szükséges a csövek cseréje. A készülék biztonságos stabil helyen való elhelyezése után, felszereltük a víz szállító csöveket is, majd ezen csövek végeire a leszívó illetve visszaömlő pipák is felkerültek.

A következő és beüzemelés előtti utolsó fázis a rendszer vízzel való feltöltése, melyet a leszívó ágba épített feltöltő nyílással lehet legegyszerűbben megoldani. A vízzel való feltöltésnél ügyeljünk, hogy az elzáró, és nyitó csap nyitott állapotban legyen! Amint a rendszert megtöltöttük vízzel és a feltöltő nyílást is visszazártuk a beüzemelés megkezdődhet!

Üzem közben

Mindkét általunk tesztelt készülék teljesítménye a gyári paramétereknek megfelelő volt, bár ennek mérése azért okozott némi problémát, de megoldottuk! Ami meglepő volt, hogy igen szennyezett szűrőtöltet esetén sem csökkent jelentősen az átfolyó víz mennyisége a készülékekben! Ami annyiból nem jó, hogy nehezebben vesszük észre mikor is kell tisztítanunk a szűrőberendezést! Viszont annyiból mindenképp jó, hogy folyamatos a szűrőnk kapacitása, hatásfoka! A készülékek működésük során csendesek voltak, kivéve a teszt elején említett gyári hibás készüléket! A készülék a beüzemelése után nem igényel semmilyen odafigyelést, szivárgást csepegést egyik készülék esetében sem tapasztaltunk! Megbízhatósága, üzembiztonsága és szűrési teljesítménye mindkét típusnál kitűnő!

Kezelhetőség, takarítás

A készülékek rendelkeznek egy központi elzáró és nyitó csappal a tetejükön! A készülék áramtalanítása után zárjuk el a csapot, majd a kiemelő csappantyú segítségével, ( mellyel óvatosan kell bánni, mert számomra nem tűnik egy masszív anyagnak) kiemelhető a csatlakozó rendszer. A készülékházat a biztonságos fogantyúval, füllel tudjuk szállítani. A készülékház szétszedése után mely a biztonsági zárak kinyitásával történik a szűrőanyagok rekeszei könnyen kiszedhetők, köszönhető mindez a praktikus tartó konzoloknak! A kéz meleg folyó csapvizes takarítás után a szűrőanyagok visszahelyezhetők, majd nem árt a tartályt már most megtölteni vízzel, hogy elkerüljük az akvárium vizének megcsappanását! A készülék motorjának rotorját és rotorházát minden egyes alkalommal takarítsuk ki. Ha ezekkel a műveletekkel megvagyunk már csak fordított sorrendben meg kell tennünk a szétszedés menetét, és folytatódhat is tovább a szűrés!

Végeredmény

Pozitívum

Tartós tesztünk során meghibásodás nem volt tapasztalható, a teljesítmény nem csökkent! Idővel biztos kell forgórészt cserélni, de a teszt végezetéig nem mutatkoztak ennek a jelei. A készülék kifejezetten jól néz ki, a mai kor elvárásainak megfelelő! Használhatósága kezelhetősége kitűnő! Hangja szinte nincs! Szűrő közege két év után is használható, tehát anyagát tekintve tökéletes! Bár itt kell megemlítenem, hogy az aktív szenes szűrőszivacsot azért nem árt 6 havonta cserélni!

Negatívum

Számomra gyenge anyagból készült csap kiemelő szerkezet, mely ugyan meglepő módon még mindig bírja a strapát! Aránylag hamar elöregedő, megkeményedő vízcsövek. Légtelenítés hiánya, bár a rendszer működése közben igen gyorsan kidolgozza a bent rekedt levegőt, azért egy két alkalommal volt, hogy az elindítás, vízfelvétel nem volt zökkenőmentes! Mondjuk ez köszönhető annak is, hogy a feltöltő nyíláshoz az akvárium kialakítása miatt sajnos nem fértünk hozzá!

Akvárium növényekkel és gyökerekkel

Végszó

A Ferplast Extereme véleményem szerint egy megbízható, csendes, és jól kezelhető akváriumi külső szűrő! És hát valljuk be, igazából ennél több talán nem is kell egy ilyen készüléktől!

Ezeket olvastad már?

Akváriumi levegőztetők és szűrők

Minden akvárium kell, hogy rendelkezzen levegőztetővel és szűrővel. Ez elengedhetetlen, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az akvárium vize tiszta, oxigéndús és nem utolsó sorban élhető közeg legyen a halak számára.

Minden, amit az Eheim belső szűrő kapcsán tudni kell

Azt minden akvarista tudja, hogy szűrésre igenis szükség van, már egészen az első pillanattól fogva. Azt azonban kevesebben tudják, hogy mik a legfőbb különbségek a különböző szűrők között, és milyen előnyei vannak a belső szűrőknek. Ismerjük meg ma az Eheim belső szűrőt!

Mire való és milyen a jó akvárium szűrő szivacs?

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szűrő szivacsok fajtáit.

Sok a jó akváriumi külső szűrő, csak meg kell találni!

Ebben a cikkben az akváriumba való külső kerül középpontba. Az akvárium mérete nagyban befolyásolja azt, hogy milyen szűrési lehetőségeket alkalmazhatunk. Hiszen ismerünk szivacsszűrőket, belső, valamint akasztós szűrőket és végül, de nem utolsósorban külső szűrőket egyaránt. A te akváriumodhoz melyik szűrő illik a leginkább?