Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Amire minden kijárós cica vágyik: a macskaajtó

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.01.04 11:34
Amire minden kijárós cica vágyik: a macskaajtó

Te is átélted már azt, hogy a kijárós cicád minden nyávogására reagálnod kellett és kiengedned az ajtón, vagy épp ha hazaért, akkor még éjjel is kimászni az ágyból, hogy bejusson? Amennyiben így van, valószínűleg gondoltál már arra, hogy egy macskaajtó mennyiben megkönnyítené az életedet. Az önállóság ilyen foka jót tesz a bársonytalpúdnak és az alvási szokásaidnak egyaránt.


 

Jó megoldás a mindennapokra: a macskaajtó

A macskaajtó kezdetleges megoldását már nagyon régen alkalmazták, hiszen egy macska jellemzően vadászattal töltötte az ideje nagy részét. Vidéki környezetben óhatatlanul is előfordulnak az egerek és különböző rágcsálók, amik távol tartására a cicák jelentették a tökéletes megoldást. Persze azok kijutását már évszázadokkal korábban is meg kellett oldani, de akkoriban még egy macskaméretű, állandó lyuk jelentette a kijárást a négylábúnak. Ennek hátránya, hogy ahol ki lehet menni, ott be is, és persze állandó helyet jelentett, ahol a bekúszik a hideg.

A modern megoldások eljövetelével megjelentek a különféle macskaajtók, amik ma már szinte minden cicás ház alapvető tartozékai. Persze az igényeknek megfelelően az egyszerűbb megoldásoktól kezdve egészen a csúcsszuper technológiáig minden változat megtalálható a piacon. Nálunk is elérheted az egészen egyszerű változatokat is, akárcsak a mikrochipes variációt, ami csak a jóváhagyott állatokat engedi be. Ez segít kiküszöbölni az idegen kutyákat vagy macskákat.

macska ajtó

 

Milyen típusok léteznek?

A legegyszerűbb típusok esetében nincs más fő funkció, csak hogy a macska ki és be tudjon járni az ajtón. Ebben az esetben nincs semmilyen biztonsági funkció, így minden állat számára nyitva áll, ami befér a nyíláson. Ez sok esetben nem csak macska, hanem kistestű kutya vagy épp valami nagyobb rágcsáló, amit odacsalogatott a macskakaja illata. Mivel igen kedvező az áruk, így a legtöbben nem is gondolkodnak komolyabb technológiában, hiszen mindent tudnak ezek a szerkezetek, amire szükség van.

 

Biztosítják a ki-be járást, nincs huzat, és nem mellesleg mindig rendelkezésre áll a bársonytalpúnak. Ebben az esetben nagyon kell figyelni arra, hogy véletlenül se hagyjuk nyitott állapotban, mivel ez egy igen jelentős felhívás az összes többi állatnak a beköltözésre.

 

Ennél jóval komolyabb variáció a speciális zárszerkezettel ellátott macskaajtó, ami egészen addig zárva marad, míg a macska fel nem oldja a nyakörvén lévő kóddal, vagy ha úgy van beállítva, akkor a benne lévő chippel. Ennek nagy előnye, hogy csak az adott állat vagy állatok számára biztosít szabad bejárást, így nem nem kell attól tartanunk, hogy illetéktelen vendég érkezik és fogyasztja el a macskánk eledelét. Az egyszerűbb verzióknál hátrány, hogy ha a cica elhagyja a nyakörvre szerelt kódot, akkor aztán tuti kinn marad. A komolyabb variációk chipre reagálnak, és a mozgás iránya is változtatható rajta, azaz, hogy csak ki- vagy csak bemeneti forgalmat enged.

 

A különböző macskaajtók beszerelése sem bonyolult és nem igényel szakértelmet, bár egy kis gyakorlati készség nem árt. Az ajtó magasságát érdemes a négylábú igényeihez igazítani, és ha elektromos macskaajtót választottál, akkor még a beszerelés előtt meg kell ismertetni a bársonytalpút a működéssel, mivel utána már kicsit körülményesebb lesz.


Ha elvesztél a kínálatban vagy nem tudod, mekkora méret lenne az ideális az otthonodba, ne habozz, keress minket elérhetőségeinken! Kollégáinkhoz bizalommal fordulhatsz, legjobb tudásuk szerint fognak segíteni, hogy eligazodj a macskaajtók útvesztőjében!

Ezeket olvastad már?

A macskák számára kötelező a cicaház?
27
Aug

Van egy gyönyörű szobacicád, akit szívesen meglepnél egy izgalmas cicaházzal? Esetleg egy kijárós bársolytalpúval rendelkezel, akinek egy kültéri cicaházra lenne szüksége, de nem tudod, hogy milyet vásárolj? Cikkünk segít eligazodni ebben a rengetegben.

Milyen az optimális kutya- és macskaajtó?
14
Máj

Egy kutya-, illetve macskaajtó nagyban megkönnyíti a mindennapok mozgását mind a kutyák, mind a macskák, sőt a gazdák részre is.

Milyen macska wc-t válasszak?
29
Márc

Mikor macska kerül a családba, nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, hogy nem kutyával van dolguk, azaz ők a szükségleteiket a lakásban, egy macska wc-ben végzik el. Milyen macskatoalettet érdemes választani a cicánknak, amivel mindenki jól jár?

Macskabútor vagy kaparófa?
18
Márc

Mikor a két fogalom külön szerepel, sokan elgondolkodnak, hogy mi lehet a különbség és a hasonlóság a kettő között. Hiszen a macskabútorok közé tartozik a kaparófa, ha valahol keressük. De akkor miért használjuk külön?