Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A legnépszerűbb akvárium hőmérő típusok

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.09.21 09:28
A legnépszerűbb akvárium hőmérő típusok

Az akvárium berendezése közel sem ér véget a kötelező elemek elrendezésével, mint az aljzat, a növények, a halak, valamint a szűrőberendezések. Sokan nem is gondolják, hogy milyen fontos elem az akvárium hőmérő megléte, hiszen bár pici, de rendkívül nagy hatást gyakorol az egész élőhelyre. 


 


Több típusú akvárium hőmérő létezik

Az akvárium hőmérő rendkívül fontos, mivel ennek a segítségével kísérhetjük figyelemmel a bent zajló folyamatokat. Ezzel kaphatunk képet arról, hogy hogyan is érzik magukat a halak a melegebb, a pont jó vagy a hűvösebb vízben. A nem megfelelő hőmérséklet-választás igencsak kártékony lehet az akvárium életére nézve, ezért fontos, hogy mindig tudjuk, hogy mennyi az annyi.

Alapvetően többféle akvárium hőmérő típust különböztetünk meg, mint például az LCD, az analóg, avagy álló hőmérők, valamint a digitális hőmérők. Az, hogy adott esetben melyik az ideális választás, az maximálisan szubjektív kérdés, és meglehetősen nehéz kezdő akvaristaként eldönteni. Vegyük is sorra különböző típusokat, hogy könnyebben választhass, ha majd itt az ideje.

LCD matrica, álló és digitális hőmérők

A legnépszerűbb akvárium hőmérő az LCD, avagy a felragasztható, Stick On hőmérő. A mai napig ez a legelterjedtebb és leggyakrabban használt darab, ami természetesen nem véletlen. A legtöbb akváriumhoz szinte alapvető tartozékként adják ezt a fajta akvárium hőmérőt, amivel a leendő tulajnak nincs is más dolga, mint kívülről felragasztani az üvegre. Ez a típusú hőmérő függőleges, illetve vízszintes számozással is kapható.

Az egyetlen hátránya, hogy mivel alapvetően a szobai levegőn van, és nem közvetlenül érintkezik a vízzel, így egy picit pontatlan eredményt várhatunk tőle. Ez a különbség csak akkor számottevő, ha az akváriumot körülvevő levegő jóval hűvösebb, mint a benne lévő víz, mivel akkor csalóka lesz az eredmény. Ettől az egy hátrányától függetlenül nem véletlen, hogy ez a kedvenc, hiszen olcsó, törhetetlen, és nem mellesleg bárhova feltehető.

Hasonlóan kedvelt az analóg, hagyományos hőmérő, mivel ezt könnyű leolvasni. Arról nem is beszélve, hogy mivel az akvárium belső részére kerül rögzítésre, ezért közvetlenül a vízzel érintkezik, így pontos képet ad. Elég csak jó helyen rögzíteni, és bármikor leolvasható az aktuális vízhőmérséklet. Egyedüli hátránya, hogy mivel a többség üvegből van, így törékeny és könnyen sérül. Kemény víz esetén pedig bizonyos időközönként le kell takarítani róla a vízkövet.

akvariumhőmérő sera

Végül pedig a digitális hőmérők a legnagyobb pontossággal rendelkeznek a piacon. Ezek általában valamilyen hálózati forrásról működnek, általában elemmel. Mivel digitális kijelzővel rendelkeznek, így a leolvasásuk is rendkívül egyszerű, akár Celsius-ban vagy Fahrenheitben. Mivel nehéz összetörni, így jó eséllyel kifejezetten tartós darabok, arról nem is beszélve, hogy ha beállítjuk rajtuk a megfelelő funkciót, akkor riasztanak, ha a hőmérséklet egy adott tartományi alá csökken. Értelemszerűen a tartóssággal együtt jár, mégis mindenképp tudni kell, hogy ez az egyik legdrágább darab, de jó eséllyel hosszú ideig fog tartani.

Ahogy a fentiekből is kitűnik, többféle megoldás adott az akvárium hőmérők tekintetében, így javasoljuk, hogy mindenképp nézz körül kínálatunkban, vagy keress minket elérhetőségeinken.

Ezeket olvastad már?

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

Hogyan válasszunk levegőztetőt akváriumba?
30
Okt

Kedvet érzel az akvarisztikához? Már rendeznéd is be az új otthont a kis kedvenceidnek, de nem tudod, hogy milyen lenne az ideális levegőztető akváriumba? Vegyük sorra, hogy mit érdemes végiggondolni!

Lehetséges az akváriumot LED világítással ellátni?
29
Jan

Röviden: persze! Természetesen ez közel sem ilyen egyszerű és világos, mert számos befolyásoló tényező léphet fel, de ettől függetlenül természetesen lehetséges az akvárium LED-del való világítása.

Mire való és milyen a jó akvárium szűrő szivacs?
10
Jan

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szűrő szivacsok fajtáit.