Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mekkora és mit tud az ideális nyúlketrec?

nyúl
törpenyúl
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.09.18 10:38
Mekkora és mit tud az ideális nyúlketrec?

Háziállatra vágysz, de sokat dolgozol? Úgy érzed, hogy szívesen vennél egy kedves kis lakótársat, ami jól el tudja foglalni magát abban az időben, amikor nem vagy vele? Akkor neked a nyúl pont megfelelő lehet, de ha keveset vagy vele, akkor csakis párban. Lássuk is, hogy mekkora nyúlketrec kell egy vagy két nyuszinak!


 

 

Milyen nyuszikat és hogyan érdemes tartani?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy megelőzzük a szaporítást, így ha nem szeretnénk kisnyulakkal bíbelődni, akkor lehetőleg mellőzzük a hagyományos hím-nőstény párosítást. Ha ragaszkodunk hozzá, akkor érdemes az ivartalanításban gondolkodni, hiszen ezzel minden megelőzhető. Azt is jó, ha tudjuk, hogy két hím, azaz bak nyúl nem fér meg egymás mellett, így örök csatározásnak lehetünk tanúi ebben az elosztásban. A legjobb, ha 2 nőstényt választunk, mert azok egyáltalán nem bántják egymást. 

Ha lakásban tartjuk a nyulat, akkor minimum egy fél négyzetméteres nyúlketrecre van szükség. Ennél lehetőleg csak nagyobbat válasszunk, főleg akkor, ha nem tudjuk minden nap kiengedni egy hosszú sétára. Egy nyúlketrec minél nagyobb, annál jobb, mivel nagy szükségük van a testmozgásra, így arra is figyelni kell, hogy ha két lábra áll és kiegyenesedik a kedvencünk, akkor is kényelmesen elférjen.

Ha sikerül naponta 1 órát kiengedni, az remek dolog, mert a nyulak alapvetően nagyon kíváncsiak, és szeretik felfedezni a környezetüket. Ez sajnos néha meglehetősen veszélyes és bosszantó is lehet, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor választ ki magának éppen egy vezetéket, amit ha szétrág, az nem csak kárt okoz, de az állat életébe is kerülhet. 

nyúl ketrecben

 

Az ideális nyúlketrec

Egy jó minőségű nyúlketrec alsó tálcája lecsatolható, ami nagyban megkönnyíti az almozás feladatát. Így nem kell az egész ketrecet tisztítani, hiszen elegendő csak lecsatolni a tálcát, és már ki is lehet önteni a használt forgácsot. Nagyjából hetente 1-2 alkalommal kellene tisztítani az alomtálcát, de ha már heti rendszerességgel megtörténik, az is megfelelő. 

 

A ketrec ajtajára kiemelt figyelmet kell fordítani, mivel ha nem elég strapabíró, akkor a nyuszi egy mozdulattal ki tudja nyitni, és könnyen meglóg. Éppen emiatt kell igazán figyelni, mert ha szabadon kószálhat a lakásban, akkor az nem elég biztonságos a számára. Érdemes ezért olyan ketrecet venni, ami megfelelően záródik, és nehéz kinyitni egy kisállat számára. 

nyúl ketrec

A nyúlketrec berendezése sem mindegy, hiszen nagyon fontos a kis kedvenc védelme is. A legkönnyebben úgy lehet megóvni a sérülésektől, hogy megfelelő anyagokkal töltjük meg a ketrec alját. A legjobb, ha egy réteg faforgáccsal látjuk el a ketrecet, mivel ez a legjobb nedvszívó képességű anyag, ami nagyon jól elnyeli a szagokat. Erre érdemes egy réteg szénát is tenni, mivel az nem engedi fel a nedvességet, és szárazon tartja a nyuszi lábát. Ha pedig nem érintkezik a nedves forgáccsal, akkor könnyen megelőzhető a talpfekély kialakulása. 

 

A nyulak foga, akárcsak a többi rágcsálónak, folyamatos növésben van, így állandó koptatás szükséges. Vannak olyan rágcsálók, amiknek nem elegendő a folyamatos evés, hanem más eszközre is szükségük van. A nyulak esetében a különböző fogkoptatók igen nagy segítséget jelentenek. 

Érdekelnek a különböző nyúlketrecek és azok berendezése? Ne habozz, nézz körül nálunk, és találd meg a kedvencednek megfelelő lakhelyet!

Ezeket olvastad már?

Ismerjük meg közelebbről, hogy mivel jár egy nyúl tartása!
20
Márc

Nyúl tartása - mi a megfelelő hely számára, mit egyen, mit igyon?

Mi a jó kültéri és beltéri nyúlketrec ismérve?
28
Febr

Mielőtt nyúltartásra adod a fejed, mindenképpen javasoljuk, hogy alaposan gondold át, hogy van-e elég időd és energiád arra, hogy kellő figyelmet szentelj ezeknek a mozgékony állatoknak. Nyulakat tarthatsz kül- és beltéren egyaránt, de vannak különbségek, amiket szem előtt kell tartani. Lássuk, hogy hova milyen nyúlketrec az ideális!

Mik tartoznak az alapvető nyúlfelszerelések közé?
30
Ápr

Bár már egy ideje elmúlt húsvét, az élő állat ajándékozása és tartása mindig egy terítéken lévő téma. Sok szülő vesz élő nyulat húsvétra a csemetéjének, nem gondolva arra, hogy az állattal később is foglalkozni kell, nem egy pár hétre szóló felelősség. Szerencsére vannak bőven felelős gazdik is, akik tudják, hogy egy nyuszi rengeteg törődést és figyelmet igényel, nem is beszélve a különböző nyúlfelszerelésekről.

Mit érdemes tudni a törpenyúlketrecről?
07
Máj

Elfoglalt vagy, sokat dolgozol, de jó lenne egy házi kedvenc, amivel foglalkozhatsz, de nem zavarja a szomszédokat?