Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Koronavírus és kedvenceink

kutya
macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
Koronavírus és kedvenceink

Kisállattartó gazdik számára hasznos információkat gyűjtöttünk össze.


Ebben a kényes és szokatlan időben sok hamis hír szerepel a médiában, és könnyű bármit elhinni. Ezért helyénvalónak tartjuk rávilágítani a kérdésre, amely a kisállattartók- és a négylábú barátaink szempontjából fontos.

 

A Kisállatok Állat-Egészségügyi Szövetsége (Wsava) elkészített egy dokumentumot, amely segít az állatorvosoknak az új koronavírussal (Covid-19) kapcsolatos gyakran feltett kérdések megválaszolásában és a fertőzés kockázatáról való tájékoztatásban.

 

El kell-e kerülni a háziállatokkal való érintkezést, ha fertőzött vagyok?

Ha nem fertőzött, akkor nincs oka a kutyákkal és macskákkal való érintkezés elkerülésére, bár jó gyakorlat a kezek rendszeres megmosása és fertőtlenítése, mivel innen is megfertőződhetünk olyan baktériumokkal, mint a szalmonella vagy az E-coli.

Ha a Covid-19 vírussal fertőződött meg, kerülje az emberekkel és állatokkal való érintkezést. - mivel senki más nem tud gondoskodni róla - elengedhetetlen maszk viselése. Azok számára, akik önként választják az otthoni karantént, az állatorvosok azt javasolják, hogy tartsák négylábú barátaikat otthonukban, és mindennapi ellátást biztosítsanak nekik, mint általában. Azok a gazdik, akik rendszeresen kivitték futni, lemozgatni a kutyájukat, azoknál elengedhetetlen, hogy valamilyen trükköt kitaláljanak a négylábú barátuk megmozgatására, egyéb gyakorlatokon vagy otthoni játékokon keresztül.

 

Elkaphatják-e a kutyák a koronavírust?

Múlt pénteken a hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Minisztérium (AFCD) elmondta, hogy a kutya orr- és szájüregében vett minták "gyenge pozitív" tesztet mutattak az Hongkongi kutyánál. A szakértők kezdetben úgy gondolták, hogy a vírus valószínűleg csak az állat szőrzetén fordul elő.- írja a CNN

De a hatóságok megerősítették, hogy a karanténban lévő kutya többször gyenge pozitív tesztet adott, jelezve a vírus alacsony szintű fertőzését.
A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak viszont még nem kell pánikba esniük.

A pomerániai törpespicc, tényleg beteg, de szerencsére enyhe tüneteket mutat. A megismételt a tesztek után kiderült, hogy az állatra nem csak a környezetéből tapadtak rá a vírusok, hanem tényleg a szervezetében találhatók meg. Így már hivatalosan is ő az első bizonyított hordozó a háziállatok között. Ez az eset felhívta a globális figyelmet. - írja a Time.com

Az állatjóléti aktivisták szerint az igazi aggodalom az, hogy a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai pánikba eshetnek és elhagyhatják kutyáikat és macskáikat, vagy akár meg is ölik őket, válaszul a hírekre. Még ha a hongkongi karanténba helyezett 17 éves pomerániai is fertőzött, az egészségügyi hatóságok és a szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy képes a vírust átadni. Hongkongban ezen kívül még egy kutyát helyeztek karanténba, őket is megfigyelik 14 napig, ahogy az emberekkel teszik.

 

Milyen óvintézkedéseket kell tenni a kutyatulajdonosoknak?

„[A gyenge pozitív tesztek] arra utalnak, hogy a kutyának nagyon enyhe fertőzése van. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kis mennyiségű vírus van jelen, hogy a kutya nem túl jó gazda a vírus számára”- mondja Vanessa Barrs. Azt tanácsolja az embereknek, akik gyanítják, hogy a COVID-19-vel fertőződtek, tartózkodjanak távol a háziállatoktól, viseljen maszkot, és keressék fel orvosukat annak megerősítésére, hogy fertőzöttek-e.
„Azt tanácsolnám az embereknek, hogy ugyanolyan óvatosan járjanak el háziállataikkal, mint maguk. Ha aggódnak a kutyájuk vagy macskájuk miatt, akkor állatorvoshoz kell fordulniuk ”- teszi hozzá Barrs.

"Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott állatok a COVID-19 fertőzésének forrásai lehetnek, vagy hogy megbetegedhetnek" - mondta az AFCD szóvivője. - CNN A biztonság érdekében az AFCD azt ajánlja, hogy a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai mossanak kezet az állatok körül tartózkodásuk után, és kerüljék megpuszilásukat.

 

Átadhatják-e a háziállatok koronavírust?

Tudjuk, hogy a koronavírusok felületeken és tárgyakon élhetnek, bár a kutatók nem tudják pontosan, mennyi ideig tarthat fenn ez a vírus. Ugyanígy a koronavírus jelen lehet egy kutya vagy macska szőrméjén még akkor is, ha a kutya vagy macska valójában nem fertőzött meg a vírussal.

"A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a kutyák nem jelentik a (koronavírus) elterjedésének legnagyobb kockázatát, mint ugy mint olyan élettelen tárgyak, mint például ajtófogantyúk" - írta Sheila McClelland, a hongkongi székhelyű Egész életen át tartó állatvédelmi jótékonysági szervezet (LAP) alapítója, amely információkat megosztotta a CNN-el.
A betegség terjedésének fő módja az emberek közötti kapcsolat, amikor az emberek közel vannak egymáshoz, akár légzőcseppekből, amikor egy fertőzött személy köhög és tüsszent.

A WHO szerint a gazdik szappannal és vízzel mossanak kezet, miután megérintették a háziállatokat, tartsák be az alapokat: a jó higiéniát.

Tehát ha a vírus a kutya vagy macska bőrére vagy a szőrére kerül, az ott marad. Tehát ha óvatosak vagyunk, az a helyes.

Ezeket olvastad már?

Gimpet Multivitamin a cicád jó közérzetéért

A Gimpet Multivitamin egy olyan étrend-kiegészítő, ami a megfelelő módon adagolva segít megőrizni a cicád egészségét. Ugyanúgy, ahogy mi, emberek, a macskák is csak akkor érzik magukat jól, ha minden fontos tápanyagot megkap a szervezetük.

Szükséges-e a kutyáknak vitamin?

Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy a kedvencének szüksége lehet-e egy kis plusz vitaminra.

Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?

Szerencsére a macskák vitaminigénye egyáltalán nem különbözik sokban a többi húsevő állatokétól. Éppen ezért ma megnézzük, milyen cica vitaminokkal érdemes táplálni a bársonytalpúdat ahhoz, hogy tökéletes egészségnek örvendjen.

Immunrendszer stimulálás Holisztikusan

Energia, vitalitás, életöröm mind a jól működő immunrendszernek köszönhető.

-24%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 g
3 499 Ft
4 590 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 998 Ft/kg