Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Törpenyúl tartása: ezekre lesz szükséged

nyúl
törpenyúl
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.09.30 08:19
Törpenyúl tartása: ezekre lesz szükséged

A törpenyúl ideális választás, ha a család úgy dönt, hogy szeretne egy kis rágcsálót otthonra, amit egyszerűen lehet gondozni. A törpenyúl tartása nem bonyolult, hiszen csak néhány fontos dologra kell odafigyelni. Ha azokat szem előtt tartod, akkor belőled is profi nyúlgazdi válhat.

Bár egy nyúl nem annyira odaadó, mint egy kutya, mégis egy nagyon kedves kisállat, ami sok örömöt hoz a mindennapokba. Tartható az udvaron is és a lakásban is, ráadásul minden fontos holmi beszerezhető, ami az etetéséhez, gondozásához szükséges. Ha tehát a szándék megvan benned, akkor minden lehetőséged megvan ahhoz, hogy jó gazdija legyél egy törpenyúlnak.

Ezt a cikket azért készítettük, hogy minden lényeges tudnivalót megosszunk veled a nyulak tartásáról. Szó lesz arról, hogy milyen rágcsáló eledeleket kell beszerezned, illetve milyen eszközökre lesz szükséged. Végül pedig a nyuszi szőrének, körmeinek és fogainak ápolásáról is írunk.

Törpenyúl eledelek, amikre szükséged lesz

Az eledel az egyik legfontosabb dolog, amit be kell szerezned, mielőtt nyuszigazdivá válnál. Fontos tudnod, hogy a nyulak legfőbb tápláléka a széna, ezt érdemes folyamatosan biztosítanod számukra. Ezenkívül pedig a zöldségek, gyümölcsök és a gyógynövények jelentik a fő tápanyagforrást.

A Nature Original Cuni remek választás, ha olyan tápot keresel, ami minden fontos tápanyagot tartalmaz, amire a nyuszinak szüksége van. Ez egy rendkívül változatos keverék, amiben zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények is vannak. A benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostnak köszönhetően a kis kedvenced bundája szép fényes, a fogai pedig erősek lesznek.

Mint ahogy más kisállatoknak, a nyuszinak is szüksége van friss vízre, így erről se feledkezz meg!

Fontos kiegészítők törpenyúl tartáshoz

Eszközök, hogy a törpenyúl tartása megfelelő legyen

A nyúleledelen kívül szükséged lesz még néhány fontos eszközre a megfelelő gondozás érdekében. Először is kelleni fog egy megfelelő méretű ketrec, amit fel kell szerelned néhány kiegészítővel.

Például alommal, hogy mindig egy helyre piszkítson a kisállatod. Ha végzett, akkor ki tudod cserélni, ezáltal higiénikus környezetet biztosítva számára. Nálunk olyan változatokat találsz, amik erős szag- és nedvességmegkötő képességgel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy a nyuszi otthonosan érezze magát a ketrecében, szükség van még forgácsra is. Ez ugyanis egy puha fészket jelent számára, ami kényelmessé teszi neki az ottlétet. Vannak durvább és por kiszerelésű változatok is, a lényeg, hogy 100%-ban természetes anyagból készüljön és pormentes legyen.

Fésülés, körömvágás, sétáltatás

A nyuszi szőrét rendszeresen át kell fésülni, és legalább havonta át kell vizsgálni a fogait, hogy rendben vannak-e. Ami a körmeit illeti, szükség lehet arra, hogy kicsit lerövidítsd őket, pár hetente ezt is érdemes elvégezni. Tehát a rágcsáló fésű, illetve karomvágó beszerzéséről se feledkezz meg!

Időnként nem árt kivinni a nyuszit az udvarra, hogy kint lehessen a szabadban, ami számára a természetes közeg. Ez nagyon jól tud esni neki, ha a lakásban van tartva. Ilyenkor érdemes pórázt és hámot használnod, hogy véletlenül se vesszen el a kiskedvenced.

Láthatod, hogy a törpenyúl tartása szinte gyerekjáték, ha minden fontos dolgot beszerzel. Nálunk megtalálod az eledeleket, nyúlketreceket, illetve más eszközöket is, amik ahhoz kellenek, hogy a kis kedvenced boldog és kiegyensúlyozott legyen. Akkor is érdemes körülnézned nálunk, ha kutya, macska vagy más kisállat is van a háznál. Számukra is kínálunk tápokat és nélkülözhetetlen eszközöket, amikkel megfelelően tudod tartani, gondozni őket.

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a törpenyúlketrecről?
07
Máj

Elfoglalt vagy, sokat dolgozol, de jó lenne egy házi kedvenc, amivel foglalkozhatsz, de nem zavarja a szomszédokat?

Ismerjük meg közelebbről, hogy mivel jár egy nyúl tartása!
20
Márc

Nyúl tartása - mi a megfelelő hely számára, mit egyen, mit igyon?

Mik tartoznak az alapvető nyúlfelszerelések közé?
30
Ápr

Bár már egy ideje elmúlt húsvét, az élő állat ajándékozása és tartása mindig egy terítéken lévő téma. Sok szülő vesz élő nyulat húsvétra a csemetéjének, nem gondolva arra, hogy az állattal később is foglalkozni kell, nem egy pár hétre szóló felelősség. Szerencsére vannak bőven felelős gazdik is, akik tudják, hogy egy nyuszi rengeteg törődést és figyelmet igényel, nem is beszélve a különböző nyúlfelszerelésekről.

Mekkora és mit tud az ideális nyúlketrec?
18
Szept

Háziállatra vágysz, de sokat dolgozol? Úgy érzed, hogy szívesen vennél egy kedves kis lakótársat, ami jól el tudja foglalni magát abban az időben, amikor nem vagy vele? Akkor neked a nyúl pont megfelelő lehet, de ha keveset vagy vele, akkor csakis párban. Lássuk is, hogy mekkora nyúlketrec kell egy vagy két nyuszinak!

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
5 kg
4 990 Ft
5 399 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 416 Ft/l
-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
1 kg
899 Ft
999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 899 Ft/kg
-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 g
1 799 Ft
1 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 3 598 Ft/kg