kedvence.hu blog

5 tipp, hogyan szoktasd hozzá kutyád a higiéniás ápoláshoz

kedvence.hu
2020.02.27 08:45
5 tipp, hogyan szoktasd hozzá kutyád a higiéniás ápoláshoz

A tiszta kutyusok általában egészségesebb kutyák, de a jó higiénia gyakorlása bizony gyakorlatot igényel!


Miért gond a higiénia?

A vadonban a kutyák emberi beavatkozás nélkül fenntartják a saját higiéniájukat, ám ez a tisztasági szint ritkán felel meg az emberi elvárásoknak. Míg a legtöbb kutyát nem sérti más kutya-barátjuk szaga, az emberek viszont igen. És bár a nem házi állatként élő kutyák számára a piszkos lábak nem jelentenek problémát, addig a nappali szőnyegen lévő sáros mancsok viszont igen.
Az embereknek és a kutyáknak eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy mi számít „piszkos ”nak , tehát a kedvtelésből tartott állatok számára alkalmazott rendszabályok ellentétesek lehetnek a természetükkel. A kutyák nem fognak ösztönösen fogat mosni vagy fürödni, tehát kölyökkutyákként kell hozzászokatnunk őket az emberek háztartási higiéniai követelményeihez.

Hogyan szoktathatom hozzá kutyámat, hogy kefével fésüljem?

kutya szőrzet ápolás

A kölykök általában pozitívan reagálnak a kefés fésülés fokozatos bevezetésére. Először szokja meg kölyökkutyája az érintést. Fogja meg a kölyökkutyát, miközben óvatosan, de határozottan dörzsöli a kezét a hátán lassú ütemben, amely nyugtatóbb, mintha élénkebben tenné. Simítsa meg a hasát, a lábát. Ezután dörzsölje meg a nyakát és a fülét. Csendesen beszéljen a kölyökkutyával, miközben masszírozza. Ismételje meg az 5 perces gyakorlatokat naponta többször. Ha kölyökkutyája könnyen megérinti, próbáljon meg egy puha sörtéjű kefét használni.
Ha a kutya bármikor ellenáll, ordít vagy sír, azonnal álljon meg, de ne engedje szabadon. Fogja tovább, és beszéljen vele, amíg meg nem nyugszik. Amikor meg nyugszik, jutalmazza meg dicsérettel és folytassa a fésülését.

kutya fésülés

Hogyan szoktassam hozzá kutyámat a fürdetéshez?

A fürdőzésnek kellemes élménynek kell lennie. Újszülöttként a kölyökkutyák élvezik, hogy ha az anyjuk nyalja őket. Először ellenőrizze, hogy a víz felmelegszik-e a megfelelő testhőmérsékletre (mint például az anya nyál). A mama kutya nem fröcsköli a kölyökkutyát, így mi sem. Óvatosan öntsön vizet a kölyökkutyára, a törzsével kezdve és a láb felé haladva. Nedves ruhával mossa le az arcot anélkül, hogy víz kerülne a kölyökkutya szemébe. Használjon jóváhagyott szemészeti krémet vagy cseppet a szemére, hogy megvédje őket az irritációtól. Használjon kölyök sampont, és óvatosan mossa meg a bundáját lassú ütemben. Öblítse le a kölyköt meleg vízzel, ügyelve arra, hogy az összes hab eltávolításra kerüljön.

"A fürdésnek kellemes élménynek kell lennie."

kutya fürdetés

Ha a fürdőszobában fürödeti kutyáját, vezesse be őt a kádba vagy a zuhanyzóba a tényleges mosdatás előtt. Helyezze a kádba vagy a zuhanyozásba a víz megengedése előtt, beszéljen vele nyugodtan, hiszen a fürdőszobával kapcsolatos pozitív érzések ösztönzését kell elősegíteni. Egy csúszásmentes szőnyegen biztonságosabbá fogja magát érezni a sima kádban vagy a zuhany alatt.

Hogyan száríthatom meg a kutyámat? Miközben mindketten nyugodtak maradunk?

A nedves kutyák remegnek, tehát ha nem akar zuhanyozni, lépjen vissza, amikor kutyája kijön a kádból vagy zuhanyzóból. Melegítsen fel egy törülközőt a szárítóban vagy radiátoron, és lassú, határozott mozdulatokkal törölje meg kutyáját. Majd hogy bemutassa kutyájának a hajszárítót, helyezze a padlóra, és hagyja, hogy egy kicsit megvizsgálja. Ezután helyezze a kutyát távol a szárítótól, és kapcsolja be az alacsony / hideg beállítást. Fokozatosan közeledjen hozzá a szárítóval. Növelje a hőmennyiséget, amikor biztonságban érzi magát.

Hogyan szoktassam hozzá kutyámat a vágáshoz / ápoláshoz? 

Kutya nyírása ollóval

Függetlenül attól, hogy otthon csinosítja kutyáját, vagy szakember segítségét kéri, az első  tapasztalat ijesztő lehet a kölykök számára. Az elektromos trimmelő vagy ollóval való találkozás, a hang, az illat és az érzés félelmetes lehet. Használja a hajszárító bevezetési folyamata után az ollóval. Ha a kölyökkutya felméri az ollót és a hangját ( ha elektromos), kapcsolja ki, mielőtt a szőrméjét megérintené. Hagyja, hogy érezze a ollót, miközben óvatosan mozgatja a szőr növekedési irányával megegyezően. Végül kapcsolja be a ollót és vágja le egy kicsit.

Hogyan vegyem rá a kutyámat, hogy élvezze a fogmosást?

Noha a kutyák száraz ételek rágásával együtt eltávolítanak a fogakból bizonyos fogköveket, de egyszerűen nem tudják önállóan megelőzni a parodontális - íny betegséget hosszú távon. Emberi beavatkozásra van szükség a rossz fogazat ápolásához. A rossz foghoz kapcsolódó egészségügyi komplikációk (például szívbetegség, veseelégtelenség) elkerülhetőek. Mint a kutyahigiénia legtöbb területén, a fogmosás sem természetes a kölykök számára.

"Emberi beavatkozás szükséges a rossz fogak egészségi állapotához kapcsolódó egészségügyi komplikációk megelőzéséhez."

kutya fogmosás

Az első lépés a kölyök akklimatizálása a szája kezelése előtt. Kezdje úgy, hogy naponta többször finoman megdörzsölte a kölyök orrát, majd az ajkát megemeli és az ujjaival megdörzsölte az ínyét. Ezután takarja le az ujját gézzel vagy egy nedves törlővel és dörzsölje az ínyét a fogvonal mentén. Ha mind ezt jól tűri, ezután vegyen elő egy fogkefét és a fogkrémet.A kölyökkutyák nem nyelnek és köpnek, tehát a fogkrémnek lenyeléskor biztonságosnak kell lennie. Az emberi fogkrém felboríthatja a kölyök kutya gyomorát. Kisméretű kutyájának fogkrémmel tisztítsa meg az íny vonal melletti fogakat oda-vissza mozdulatokkal (ne fel és le). Először a metszőfogakat (az elülső kis fogakat), majd a bal és a jobb oldalt végezze el. Nyissa ki a kutya száját és kefével fogak belső felületét (nyelv oldalát). A nyelv segít megtisztítani a fogak ezen oldalát, ezért elegendő egy rövidebb fogmosás. Az étkezés általában a fogak rágófelületeit tartja tisztán, így a fogmosás itt egyáltalán nem szükséges. A kutya fogait hetente 2-3-szor mossuk meg.

Használjon a kutyák számára jóváhagyott fogkefét és fogkrémet! A Kedvence oldalán megtalálja az ehhez szükséges termékeket.

A jó higiénia gyakorlatot igényel!

de a korai kezdés megkönnyíti a kölyökkutya tiszta tartását egész életében.