Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hogyan védekezzünk a kutyaszájszag ellen?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
Hogyan védekezzünk a kutyaszájszag ellen?

Nem szereted, amikor a kedvenced puszit ad, mert kellemetlen a lehelete? Szinte menekülsz a szája elől, és úgy gondolod, hogy ez természetes, mert minden kutya szája büdös? Ez óriási tévedés, mert elég széles a paletta az egészséges kutya szájszaga és a büdös között. De vajon mit tegyünk a kutyaszájszag ellen?


A fogkő és az ínygyulladás a fő okozó

Bár azt gondolhatnánk, hogy a kedvencünk szájában kevésbé telepednek meg a baktériumok, ez csak annyiban igaz, hogy sokkal ritkább a fogszuvasodás a kutyák esetében, mint az embereknél. Ettől függetlenül a fogkő az ő szájukban is kialakul, ami természetesen büdös szájszaghoz vezet. Szerencsére van megoldás azon kívül is, hogy felkapjuk és a fogorvoshoz visszük egy kis fogkőeltávolításra. 

 

A fogkő alapvetően egy baktériumokkal és romlott ételmaradékokkal teli plakk, ami végül megkövesedik, és a legkönnyebb módja a megszabadulásnak a bódításban történő fogászati eltávolítás. Persze megtehetjük, hogy nem foglalkozunk a lerakódó fogkővel, de ebben az esetben ez könnyen vezet ínygyulladáshoz, ami már nem csak kellemetlen szaggal jár, de a kutyának is okozhat fájdalmat. Sőt egy idő után foghulláshoz is vezethet, ami kellemetlen és egészségtelen is. Arról nem is beszélve, hogy a szervezet folyamatos gyulladása az immunrendszer működésében is okozhat problémákat, ami pedig a különböző fertőzések miatt veszélyes. 

 

Minden más esetben, itt is a megelőzés a legjobb módszer. Tehát a leginkább célravezető, ha nagyon figyelsz arra, hogy mit eszik a kedvenced, és rendszeresen ellenőrzöd, hogy milyen állapotban vannak a fogai. A kisebb testű kutyáknál akár a rendszeres fogmosás is szóba jöhet egy speciális fogkefével.

 

Egyéb okok és teendők kutyaszájszag ellen

Persze előfordulhat, hogy mégsem a szájüregben kell keresni a kutyaszájszag elleni megoldást. Ez azt jelenti, hogy származhat a gyomorból is a probléma, vagy esetleg gyanakodhatunk cukorbetegségre is. Ehhez érdemes alaposan kivizsgáltatni a négylábút, főleg akkor, ha a fogászati vizsgálat során elvethetjük a fogproblémákat, mint kiváltó okot. Ebben az esetben mindig érdemes továbbmenni, hiszen akár komolyabb dolgokat is jelezhet a kutya büdös szájszaga. 

Dental fresh

 

Az egyik első első lépés a fogkőképződés megelőzésében az, hogy odafigyelünk, hogy mit eszik a négylábú. Lehetőleg ne csak konzerveledelekkel tápláljuk a kutyát, de ugyanúgy a csak száraztápos etetés sem túl eredményes, bár az más problémákat vet fel. 

A rendszeres rágás nagy eséllyel megelőzi a problémát, hiszen a nyálnak és a súrlódásnak hála lejön a lepedék a fogakról, és nem alakulnak ki a plakkok.

kutya fogkefe

Ezenfelül a legjobb választásnak a kemény felületek rágása javasolt, mint például a kemény csontok, tehát minden esetben nyersen, sohasem főzve, mert akkor szilánkosra törhet, ami sokkal többet árt kedvencünknek. Persze jó, ha közben felügyelet alatt van a kutya, míg rágcsál, de a szénhidrátszegény táplálkozás is segít abban, hogy kevésbé roncsolódjanak a fogak, és ne alalkuljon ki fogkő. 

 

Otthon használható készítmények között az egyik legjobb a Beaphar Plaque Away- fogkőeltávolító folyadék, amit az itatóba kell adagolni, hogy megelőzzük vele a kialakuló problémákat. 

Fogkő eltávolító folyadék


Megtaláltad már a kedvenced számára ideális fogkőeltávolító szert? Ha nem, akkor keress minket nyugodtan, segítünk, amiben tudunk!

Ezeket olvastad már?

5 Tipp hogyan tartsd tisztán a kutya fogait

A kezeletlen fogbetegség fogvesztést okozhat, és fájdalmas tályogokhoz és szisztémás fertőzésekhez vezethet a kutya egész testében. Ez mindig rossz hír, különösen akkor, ha fokozott kockázata van az állkapocs károsodásának. Tehát hogyan tarthatjuk tisztán a kutyáink fogait? Íme néhány tipp!

Fogmosás kutyáknak, kutyafogkrém használatával

Te is észrevetted, hogy egy idő után a kedvencednek kellemetlenebb a lehelete, és a fogain is egyre jelennek meg a sárgás, majd barnás, végül fekete elszíneződések? De vajon mit tehetünk azért, hogy ne kelljen félévente leszedetni a fogkövet, ami általában bódítással jár? Lássuk, hogy miért is jó választás a kutyafogkrém!

 Melyek az alapvető kutyafelszerelések egy kölyökkutyához?

Úgy döntöttél, hogy egy kölyökkutyával lenne teljes az életed? Ma összefoglaljuk, hogy milyen kutyafelszerelés szükséges egy kis bundáshoz, hogy biztosan mindenkinek kényelmes legyen a közös kezdés!

Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

A családok jelentős részében a kutyák szerves részét képezik a közösségnek, azaz inkább családtagként kezeljük őket, mintsem állatként. Akit pedig szeretünk, annak az életminőségét minden szempontból szeretnénk tökéletessé tenni. Éppen ezért minden felelős gazdiban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon milyen a jó kutyatáp?

-20%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
75 g
799 Ft
999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 10 653 Ft/kg
-13%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
55 g
1 299 Ft
1 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 23 618 Ft/kg
-12%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
2 199 Ft
2 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 199 Ft/db
-19%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
55 g
1 299 Ft
1 599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 23 618 Ft/kg
-13%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
55 g
1 299 Ft
1 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 23 618 Ft/kg
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 19 db
Kedvencekhez
1 199 Ft
1 599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 199 Ft/db
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 43 db
Kedvencekhez
299 Ft
399 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 299 Ft/db