Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

10 érdekesség a hörcsögökről

hörcsög
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.11.16 19:23
10 érdekesség a hörcsögökről

A hörcsögöket rengetegen tartják ideális házikedvencnek, hiszen nem kell velük túl sokat foglalkozni, illetve a tartásuk sem kimondottan bonyolult. Mégis van néhány dolog, amire érdemes figyelnünk, ha hörcsögöt tartunk. Következzen 10 érdekesség, amikről talán még Te sem hallottál.


Amit tudod kell a hörcsögökről

1. Csak egyedül tarthatóak. Sokan azt gondolják, hogy a hörcsögök egyedül boldogtalanok lesznek, de ez nem igaz. Több hörcsög együtt tartása esetén bármikor felléphet veszekedés, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Soha ne tartsunk együtt hörcsögöket! Csak az egyedül tartott hörcsög lehet igazán boldog hörcsög.


2. Tágas, nagy alapterületű lakhelyre van szükségük. Bár apró állatok, szükségük van nagy helyre, mely ingergazdagon be van rendezve. Így nem fognak unatkozni. Törpehörcsögnek legalább 75*40, aranyhörcsögnek pedig legalább 80*50 cm alapterületű lakhely szükséges, de törekedjünk ennél nagyobbra. A hörcsög lakhely lehet ketrec, terrárium, de akár bútorlapokból épített lak is.


3. Egy kis edénybe tehetünk be nekik csutkaalmot. A csutkaalom kis, kemény darabokból áll. Emiatt teljes almozásra nem használható, mert felsértheti a hörcsögtalpakat. Viszont mivel jó karomkoptató, érdemes egy kis edénybe tennünk belőle hörcsögünkhöz. Ha nasikat rejtünk bele (például szárított lisztkukacot), akkor még inkább ásásra ösztönözzük az állatot.


4. Rendkívül mozgékony állatok. A hörcsögök egyetlen éjszaka alatt akár 10-15 km-t is lefuthatnak. Így rendkívül fontos, hogy lakhelyükön rendelkezésre álljon egy hörcsögkerék. Törpehörcsögnek legalább 20, aranyhörcsögnek pedig legalább 28 cm átmérőjű kereket vásároljunk, ebben már kényelmesen tudnak futni. Fontos, hogy semmiképp ne rácsos kereket válasszunk, mert ez akár lábtörést is okozhat. A hörcsögkerék mindenképp zárt futófelületű legyen.


5. Éjszakai állatok. A hörcsögök nappal alszanak, többnyire este 7-10 óra között ébrednek fel. Napközben ritkán jönnek elő. Ilyenkor nem érdemes zavarnunk őket, mert haraphatnak. Inkább várjuk meg, míg maguktól felébrednek, és utána barátkozzunk velük.


6. A hazánkban kapható dzsungáriai törpehörcsögök igazából nem is dzsungáriai törpehörcsögök. Ezek a hörcsögök valójában hibridek, ami azt jelenti, hogy a felmenőik között nem csak dzsungáriai törpehörcsögök, hanem campbell törpehörcsögök is vannak. Az országban egyetlen hörcsög tenyésztő foglalkozik tiszta vérű dzsungáriai törpehörcsögökkel, a Smallsteps Hamstery.


7. Hetente mérni kell őket, és vezetni kell a súlyukat. Mivel a hörcsögök zsákmányállatok, így sajnos betegség esetén rejtegetik tüneteiket - amíg csak tudják. Ha megbetegszenek, az első jel mindig az, hogy súlyuk csökkenni kezd. Ha hetente lemérjük az állatot (például konyhai mérlegen), akkor hamar észre fogjuk venni a súlycsökkenést. Így még azelőtt észrevehetjük a betegséget, hogy kedvencünk állapota láthatóan romlani kezdene. Ha a hörcsög fogy, mindenképpen keressünk fel hozzáértő állatorvost!

8. A szárított növények ideális dekorációs alapanyagok. A hörcsögök a vadonban is táplálkoznak különböző növények terméseiből. A szárított növények ingergazdagabbá és természetesebbé teszik lakhelyüket.


9. Tilos őket vízben fürdetni. Sajnos az interneten rengeteg videó látható, melyekben a hörcsögöket vízben fürdetik. Ez a hörcsögöknek egyáltalán nem jó. Stresszel jár, ártalmas a bőrre, irritációt okozhat, az állat pedig könnyedén megfázhat. A hörcsögök rendkívül tiszta állatok: naponta több órát töltenek bundájuk tisztogatásával. Vízben nem szabad fürdetnünk őket! Sokkal jobb megoldás a csincsillahomok. Ezt tegyük egy nagyobb edénybe néhány cm vastagon. Kedvencünk ásni és hemperegni fog benne, miközben a homokszemek tisztítják bundáját.


10. A tüsszögő hang nem feltétlenül betegség jele. Ha hörcsögünk tüsszögő vagy makogásszerű hangot ad ki, akkor általában nemtetszését fejezi ki. Ez akkor szokott előfordulni, ha valamiféle stresszhatás éri. Ez lehet például zaj, fény, por, esetleg más állat közelsége. Ilyenkor hagyjuk magára, rövid időn belül meg fog nyugodni.

horcsogmentes blog


A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány)
segítségével készült.

Ezeket olvastad már?

A legjobb játék a rágcsálóknak, a hörcsög gömb
12
Febr

Rágcsálótartásra adtad a fejed? Minden bizonnyal kíváncsi vagy arra, hogy milyen különböző kellékekre van szükséged ahhoz, hogy a hörcsögöd boldog legyen, és ha szeretnéd, akár kiengedhesd a lakásban is. Ismerd meg velünk a hörcsög gömböt, a hörcsög szabadságának a zálogát!

Hörcsög terrárium, avagy hol tartsuk rágcsáló kedvencünket?
02
Máj

Mikor megszületik a fejünkben, hogy kisállatot szeretnénk tartani, mindenképp érdemes alaposan utánaolvasni az adott állat számára ideális körülményeknek.

Hörcsögöknek a legjobb választás a Ferplast Combi 1 ketrec
12
Máj

Hörcsögöd van és unod a hagyományos ketreceket? Szeretnél valami érdekesebbet a kedvencednek, amiben biztosan jól érzi magát, és a napi mozgásmennyiség és biztosítva van? Akkor van egy jó hírünk, mert a Ferplast Combi 1 ketrec a tökéletes választás a számotokra!

Rágcsáló kedvencekhez igen hasznos kiegészítő a Ferplast Lab
17
Márc

Te is rágcsálókat tartasz? Van elegendő időd arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű időt tölts vele? Ha nem, akkor valószínűleg te is gondolkodtál már azon, hogy kellene valami hatékony opció arra, hogy beiktasd az életébe az elegendő mozgást. Ismerd meg a Ferplast Lab terméket és a hozzá kompatibilis tartozékokat!