Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A mókuskerék, ami nem mókusoknak készül

rágcsáló
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.10.27 17:36
A mókuskerék, ami nem mókusoknak készül

Nevéből következtetve evidensnek tűnik, hogy a mókuskerék egy mókusok számára létrehozott eszköz. Ám ez óriási tévedés, hiszen ez a szerkezet általában hörcsögök és különböző a rágcsálók szórakoztatására szolgál, ha nagy a mozgásigényük. Maradj velünk és tudj meg többet a mókuskerékről!


 

A köznyelvben is jelen van

Maga a mókuskerék elnevezés is roppant csalóka, hiszen egyáltalán semmi köze a mókusokhoz. A mókuskerék egy monoton, kilátástalan és céltalan tevékenységet fogalmaz meg. Ugyanilyen a mókuskerék angol megfelelője a treadwheel, ami taposómalmot jelent, ami lassú és unalmas, szemben a mókuskerék kapkodásával. Hiszen ha belegondolunk, a mókuskerék is csak forog körbe-körbe anélkül, hogy bármi változás történne.

Gyerekek körében nagyon népszerű játék a mókuskerék, aminek egyik változata egy hordó jellegű eszköz, amire rá kell állni, majd azt lábbal hajtani, valamint a másik variáció, amikor elfér benne jó néhány gyerek, és nekik kell eljátszaniuk a rágcsálót, aki hajtja a játékot. Mindkettő rendkívül jó móka, így nem véletlen, hogy nagyon szeretik.

Már a fentiekből is következik, hogy a mókuskerék nemcsak egy szórakoztató eszköz hörcsögöknek, hanem egy kerék, amit folyamatosan pörgetni lehet, méghozzá úgy, hogy az állat benne szalad körbe.

mókuskerék

Mókuskerék a valóságban

Ezt az eszközt ketrecekben, terráriumokban használják a rágcsálók, azaz az egerek, mókusok, hörcsögök szórakoztatására. Mivel ezek mozgásigénye egyedenként változó, így mielőtt vásárolunk egy mókuskereket, győződjünk meg arról, hogy a mi kedvencünknek feltétlenül szüksége van-e rá.

Alapvetően a mókuskerék egy állványon álló, forgó tengelyen működő küllős elem. Természetesen lehet küllős vagy épp tömör fából is, a lényeg, hogy a rágcsáló számára ne jelentsen veszélyforrást. Ez azt jelenti, hogy a lába ne akadhasson a küllők közé, illetőleg ha fával van dolgunk, akkor ne menjen szálka a lábába. A műanyag mókuskerék nagy előnye, hogy kiküszöböli a fenti problémákat. Bár az acél tartósabb, mint a műanyag, és míg az előbbit a rágcsáló könnyedén megrághatja, addig az utóbbi minden mértékben állatbarát.

Lehetőség szerint törekedjünk a műanyag mókuskerék kiválasztására, mivel mindenki számára ez a legbiztonságosabb, és ennek a használata a leginkább megnyugtató minden gondos gazdinak.

További játékok

A rágcsálók számára ezenkívül természetesen számos lehetőség van a szórakozásra, mint például a mókusgömb vagy a hörcsöglabda. Utóbbiba akár be is zárhatjuk az állatot egy rövid időre, de arra nagyon kell ügyelni, hogy semmiképp se vegyen igénybe több órát. Nagy előnye, hogy akár a szobában is szabadon engedhetjük a rágcsálót, nem kell attól tartanunk, hogy bármit megrág vagy beleakad, így nem tesszük ki életveszélynek.

A legfontosabb 2 dolog, amire nagyon kell figyelni, hogy ne legyen lépcső közelében a hörcsöglabda, mivel ha az legurul, akkor nagyon összetörheti magát az állat. A másik pedig, hogy nem szabad hosszú ideig benne tartani a labdában, mivel étlen-szomjan rövid idő alatt elpusztul a kedvencünk.

Ha még nem tudod, hogy milyen mókuskereket válassz, akkor nézz körül kínálatunkban, ahol igen színes paletta vár. Ha pedig elakadnál, akkor keress minket bátran elérhetőségeinken, biztosan megtaláljuk együtt a te kedvencednek megfelelőt.

Ezeket olvastad már?

A legjobb játék a rágcsálóknak, a hörcsög gömb
12
Febr

Rágcsálótartásra adtad a fejed? Minden bizonnyal kíváncsi vagy arra, hogy milyen különböző kellékekre van szükséged ahhoz, hogy a hörcsögöd boldog legyen, és ha szeretnéd, akár kiengedhesd a lakásban is. Ismerd meg velünk a hörcsög gömböt, a hörcsög szabadságának a zálogát!

Rágcsáló kedvencekhez igen hasznos kiegészítő a Ferplast Lab
17
Márc

Te is rágcsálókat tartasz? Van elegendő időd arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű időt tölts vele? Ha nem, akkor valószínűleg te is gondolkodtál már azon, hogy kellene valami hatékony opció arra, hogy beiktasd az életébe az elegendő mozgást. Ismerd meg a Ferplast Lab terméket és a hozzá kompatibilis tartozékokat!

A legjobb játékok tengerimalacoknak
06
Nov

A tengerimalacok nagy népszerűségnek örvendenek, ha háziállatokról van szó. Bár imádnak enni, és preferálnak mindent, ami finom, de mégis, egyáltalán nem unalmas velük az élet. Nem csak összebújni szeretnek a gazdival, de rajonganak a különböző játékokért is. Éppen ezért ma nézzük meg, hogy milyenek a legnépszerűbb tengerimalac-játékok, és hogyan is kell ezt elképzelni!

Hörcsög terrárium, avagy hol tartsuk rágcsáló kedvencünket?
02
Máj

Mikor megszületik a fejünkben, hogy kisállatot szeretnénk tartani, mindenképp érdemes alaposan utánaolvasni az adott állat számára ideális körülményeknek.

-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Trixie futó korong 30cm rágcsálóknak
Trixie futó korong 30cm rágcsálóknak
8 690 Ft
9 690 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 8 690 Ft/db