Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Kutyád nevelése, oktatása

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
Kutyád nevelése, oktatása

A kedvencként tartott állatok oktatása alapvető fontosságú, mivel lehetővé teszi számodra, hogy a lehető legjobb kapcsolatot építsd fel vele, elkerülve az együtt élés problémáit.


A képzés nagyon fontos, mert biztosítja, hogy négylábú barátunk képes legyen

Kutya tanítatásaszociálisan, mentálisan, nem veszélyeztető kapcsolatokat létesíteni másokkal és idegenekkel.(Mint emberekkel, mint állatokkal)

A kutya képzésének szükségessége abból ered, hogy a farkas az őse és emiatt általában rendkívül erős jelleme van. Ami azt jelenti, hogy mindig a csoport vezetőjévé szeretne válni. Ez a viselkedés forma szinte minden kutyában megtalálható, ami akár veszélyes is lehet, ha nem megfelelően kiképzik őket. Ezért a kutya oktatása hasznos és lényeges dolog, nem csak családunk miatt. A kutyák képzése legalább annyira fontos, mint gyermekeink iskolázása, hogy az alapvető viselkedési normáknak megfeleljenek.

A kutya kiképzése nem lesz könnyű és gyors. Az oktatáshoz sok időre és elkötelezettségre van szükség, mivel az állatnak először a oktatójában kell bíznia. Ez egy fokozatos folyamat, amely rövid képzési szakaszokon keresztül valósul meg. Sokszor túl nehéz ez a feladat, hiszen feladatok egy része bosszanthatja az állatot. Aki ellenállhat és lázadhat a oktatójával szemben, de ebben az esetben is türelmesnek kell maradni és soha sem szabad bántani a kutyát, mert ez a viselkedés megijesztheti vagy bosszantja az állatot, amitől még jobban ellenáll tanításnak. Javasoljuk tehát, hogy minden jó és helyes magatartásért jutalmazza az állatot. A jutalom pozitív megerősítés, amely ugyanazt a helyes viselkedést ösztönzi.(A jutalom lehet például egy kedvenc kutya-keksz vagy egy falat virsli) 

A legjobb, ha a család minden tagja részt vesz az oktatásban, akkor is, ha csak rövid ideig. Így az állat könnyedén engedelmeskedhet több különböző egyéneknek és nem csak oktatónak. Csak az ember és az állatok közötti bizalom és szeretet hozhatja létre ezt a szoros kapcsolatot és így egy nagyon jó oktatási eredményt kaphatunk.

A kutya nevelését érdemes a korai életkorban kezdeni, így a kutyus bizonyos karakteres gyengeségei módosíthatók vagy legalábbis elfedhetők legyenek. A kiskutya oktatása természetesen nehezebb lehet, ha erősebb és aktívabb a természete vagy problémái vannak egy adott tevékenységre összpontosítva. Másrészt, ebben a korban még a kutya karaktere és a természete nincs teljesen kialakulva. Így a lehetséges rossz összetett viselkedési formákat is megváltoztathatjuk. 

kutya kiképzés

Az kutya oktatás általános szabályai

 • a munkamenetek soha nem lehetnek túl hosszúak vagy nehézek,
 • az állatnak engedjünk megfelelő szabadságot és pihenést,
 • jutalmazni minden helyes magatartásért.

Nyilvánvaló, hogy a kölyökkutyáknál engedelmesebbnek és kedvesebbnek kell lenned.

Ha úgy gondolod, hogy nincs időd vagy képességed arra, hogy megfelelően képezd a kutyádat, akkor kapcsolatba kell lépnie egy kutyakiképzéssel foglalkozó iskolával. Keres megbízható és ismert kiképzőt, akit talán az állatorvosod javasolhat! A fajtatiszta állatoknak léteznek olyan központok, amelyek speciális fajta oktatására specializálódtak.

A kutya természete

Egyetlen kutya sem hasonlít egy másik kutyára, még ugyan abban a fajtában sem. Minden kutyának más viselkedési jellemzői vannak, amelyeket a gazdának, oktatónak ismerni kell. Az alábbiakban megtalálhatod a legfontosabbakat, és emlékezünk arra, hogy mindegyikük nagyobb vagy kisebb mértékben jelen lehet, ezáltal könnyebbé vagy keményebbé teheti a képzési folyamatot.

kutya kiképzés

 

Viselkedési tulajdonságok

 • Temperamentum : a kutya reakciósebessége a külső pozitív vagy negatív ingerhez. Minél nagyobb az ösztönzőkre adott válasz, annál jobb a temperamentum.
 • Karakter : a kutya képes a külső kellemetlen ösztönzőket állni, mind fizikai, mind nem fizikai szempontból. Előfordulhat - akaratlanul -, hogy bizonyos helyzetben a kutya lefagy és földbe gyökeredzik a lába, vagy nyüszít, elmozdul az ember mellöl és megmutatja, hogy félelemmel emlékezik egy megtörtént dologra. Ilyen esetben beszélhetünk nagyon gyenge karakterről. A másik véglet, ha reakciója túl erős például próbál harapni vagy harapdálni az ember lábát stb., akkor kutyánk nagyon meghatározó karakter. A jó érték a közepén van.
 • Tanulékonyság : a kutya természetes rendelkezésre állása, hogy önként elfogadja az embert felettesként, anélkül, hogy elnyomó viselkedést kellene tennie ellene.
 • Óvatosság : képes gyorsan látni potenciális veszélyeket vagy furcsa helyzeteket, amelyek veszélyeztethetik a kutyát, a tulajdonosát vagy az ő tulajdonát.
 • Agresszivitás : képes reagálni olyan helyzetekre, amelyek veszélyeztetik a kutyát, a tulajdonost vagy a területét (ház, kert stb.).
 • Dühösség : ez a lépés, ami követi az előzőt, és azt a képességet jelenti, hogy reagálhat a harci magatartás megszerzésére.
 • Érdeklődés : Mint minden állatra, beleértve az embereket is, természetesnek tartják, hogy a kutya olyan eseményekhez és ingerekhez vezet, amelyek rendszerint előfordulnak, és amelyek befolyásolják a szagló-, vizuális és hallási érzékeket.
 • Szociális érzékenység : az a képesség, hogy egyszerűen, természetesen és spontán illeszkedjen az emberi környezetbe.
 • Kisajátítási törekvés : a kutya tulajdonában lévő tárgyak, például játék, csont stb. irányába.

kutya kiképzés

Kutya pszichológia

Minden kutyának különböző a viselkedése, attól függően, hogy milyen fajta viselkedési mintája van, milyen környezeti ingereket tapasztalt és milyen tapasztalatai vannak az emberekről. Még ugyanazon alomban is nagyon különböző természetű, személyiségű egyedek lehetnek. (Mint például domináns, alázatos, vállalkozó, nyomozó, félelmetes stb.) Ezek az egyedi tulajdonságok különböző pedagógiai módszereket kívánnak, ezért nem ajánlott a "csináld magad képzés" mert "tönkreteszi" a kutyánk természetét, sőt veszélyezteti a siker alapjait. Másrészről egyes idegesítő szokások (mint például a póráz húzása, és a hívásra nem reagálás ...) nem engedik, hogy élvezze a jól képzett kutya társaságát. Akivel megalapozott a megértés, ezért érdemes szakmai segítséget kérni megbízható kutyakiképzőktől.

A főbb szabályok

A parancs szavakat, bármilyen nyelvet is választasz, rögzíteni kell. Minden szónak meg kell egyeznie egy meghatározott gyakorlat teljesítményével. Például, ha a magyart választod, akkor nem mondhatod össze-vissza híváskor: "gyere" vagy "ide" vagy "gyere ide". Minden parancs szónak egyértelműnek kell lennie, és különösen nem szabad megismételgetni (ideide...). A tréner feladata az lesz, hogy megtanítsa a legmegfelelőbb módszert a gyors kutya válaszhoz, a feladattól függően. 


Többször megismételt paracs a következő eredményekhez vezet: 

 • stressz az Ön és a kutya számára,
 • rossz szokás az egyes gyakorlatok végrehajtásánál,
 • a tisztelet elvesztése benned, mint "kutya vezetőjében";
 • soha ne gyorsítsa fel az új parancs szót a kutyának, ha csak ezt nem tanácsolja a tréner. 

kutya kiképzés

 

Kiképzés

A képzés nem tekinthető érzelemnek, hanem olyan ajándéknak, amelyet a tulajdonos azért tesz, hogy a kutyus jól illeszkedjen a családba, és boldog életet élhessenek. A képzés megkezdése előtt fontos jól megismerni a kutyádat, megismerni a ritmusát és tiszteletben tartani a problémáit, sérüléseit. Próbáld kiélvezni a játék pillanatait, mert a kölykök nagyon szeretnek játszani és könnyen megtanulnak. Ne büntesd, inkább jutalmazd őket, amikor valamilyen javulást mutatnak.

Az optimális tanulás érdekében javasoljuk, hogy kövesse az alábbi tanácsokat
 • Az első dolog, amit kétségtelenül megtanul, az a neve, és ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Fontos, hogy rövid nevet adjál neki, mert könnyebb rá emlékezni, és ugyanolyan fontos, hogy az elejétől fogva hívjad őt a nevén. Amikor hallgat rá, jutalmazd őt egy simogatással! Ne ordíts vagy emeld fel a hangodat,mert megijeszted őt.
 • Általában néhány simogatásnak, paskolásnak követnie kell minden pozitív választ, vagy minden jól végrehajtott parancsot. A kutya kedveli az emberi "vezetőjét" és nagy örömmel fogadja a dicséretet, amelyet nagy lelkesedéssel mondanak.
 • Nem! : a kutyának gyorsan meg kell tanulnia a "nem" szó jelentését, és hozzá kell szoktatni a különböző tilalmakhoz. Határozottan és elszántnak kell lenned, mert ezt a tilalmat társítja a hangod "NEM" hangjához;
 • Lábhoz: Azt jelzi, hogy a kutyának a vezető lábának magasságába kell állítania vállát, sem előre, sem hátrafelé, sem túl távol, és ezt a poziciót meg kell tartania.

Kölyök kutya és a kaki-pisi 

A kiskutya oktatása döntő fontosságú. Fontos, hogy megtanulja ellátni saját igényeit az erre a célra kiválasztott helyre. Gyakran és legalább minden étkezés után ki kell vinni sétálni, hogy szükségleteit elvégezze. Rá kell érezned, hogy mikor jön el az idő, csak nézd a viselkedését. Amikor elkezdi kerülgetni vagy keresni az optimális helyet ez azt jelenti, hogy készen áll. Szóval mondd el "nem", és vidd ki sétálni. Fontos dicsérni és megsimogatni minden alkalommal, amikor engedelmeskedik.

 

kutya nevelés

 

Első parancs szavak

 • Űl! : ez az első parancs, amit meg kell tanítani a kölyöknek. Minden alkalommal, amikor ezt a parancsot adod neki, rakd a kezed a kutya veséjére, és nyomd egy kicsit le, hogy megértse, mit akarsz tőle. Amikor ül dicsérd meg és jutalmazd.
 • Fekszik! : ez a második parancsszó, amit meg kell tanítanod; kezd el, hogy üljön le, majd feküdjön le, fontos hogy megértse, hogy ugyanabban a helyzetben kell elhelyezkednie, mint a "ÜL!" parancsnál. Amikor elérted ezt a pozíciót simogasd és dicsérd meg.
 • Maradj! : Ez a harmadik parancs amit meg kell hogy megtanuljon. Készítsd elő a kutyát, és ad ki a parancsot "maradj", ha elmozdul, mondd "nem",  és ismételd meg "maradj". Kiadod a parancsot, és fokozatosan távolodjunk el, dicsérve és nyugtatva, majd hívjuk magunkhoz a kutyát és jutalmazzuk. Fokozatosan növeljük a maradjban töltött időt valamin a távolságot.
 • Gyere vagy ide : Az egyszerű visszahívás, amellyel szeretnéd visszahívni a kutyádat, fontos lépés az ő oktatásában. Kezdje el hozzákapcsolni az ételhez, majd lassan hívja a nevén, és mondja: "ide".
 • Elém : a kutyának a oktató előtt kell ülnie, amennyire csak lehet;
 • Ugrás : a kutyának meg kell tanulnia ugrani a parancsra. Ez a gyakorlat hasznos arra is, hogy a feladat végre hajtást felélessze a kutyádba, és adjon neki lendületet a mozgásban.

Fontos nevelés nap mint nap
 • A póráz : Mint egy köldökzsinór, ami összeköti a kutyádat és téged, mint egy kapocs a boldog séták alatt. Az első dolog, hogy szoktasd a kutyát a nyakörv viselésére, és hagyd benne járni az udvaron. Ezután próbáld meg a pórázon sétáltatni, és hagyd, hogy a póráz az oldalán lelógjon, és gyengéden megpróbálhatod megtartani a pórázt, ha a kutyád elkezdene húzni, adj egy enyhe, de határozott rántást a pórázon keresztül, és mondd: "Nem". 
 • Magány : még akkor is, ha sokszor nem kell egyedül lennie, fontos felkészítened a kölyök kutyádat erre a lehetőségre, hogy ne érje magát elhagyva, és ne legyen félelme, amikor ez megtörténik. Eleinte hagyd egyedül néhány percig, majd térjen vissza, és megértette, hogy még ha egyedül is hagyod, ez nem tart örökké. Később lassan kiterjesztheted ezt az időszakot, amíg megszokja. Minden alkalommal, amikor visszajössz, ne felejtsd el köszönteni, simogatni.
 • Az étkezés : Célszerű 3 étkezés naponta 6 hónapos koráig, akkor átállhat 2-re, szigorúan ugyanakkor ütemterv szerint, ugyanabban a tálban, ugyanazon a helyen. Így fogja megszokni ezt a szokást. Hagyj neki egy tál friss vizet minden étkezéskor, és különösen ne adj neki olyan ételeket, amelyek az asztalodról származnak, mert ártanak az egészségének és hibás viselkedéshez például kunyeráláshoz vezet.

Ezeket olvastad már?

 Melyek az alapvető kutyafelszerelések egy kölyökkutyához?

Úgy döntöttél, hogy egy kölyökkutyával lenne teljes az életed? Ma összefoglaljuk, hogy milyen kutyafelszerelés szükséges egy kis bundáshoz, hogy biztosan mindenkinek kényelmes legyen a közös kezdés!

A kutyakiképzés alapfelszerelése: a retriever póráz

Úgy érzed, hogy ráférne egy kis nevelés a kutyádra? Nem tudod, hogy hogyan szoktasd hozzá a láb melletti, normál ütemű sétához? Ne aggódj, hiszen a megoldás nem más, mint egy megfelelő retriever póráz és egy kis kitartás. 

Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

A családok jelentős részében a kutyák szerves részét képezik a közösségnek, azaz inkább családtagként kezeljük őket, mintsem állatként. Akit pedig szeretünk, annak az életminőségét minden szempontból szeretnénk tökéletessé tenni. Éppen ezért minden felelős gazdiban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon milyen a jó kutyatáp?

Kutyafelszerelés kezdőknek

Ellenőrző lista, hogy megvan-e az összes kutyafelszerelés, nem maradt-e le semmi!

-22%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
7 rúd
699 Ft
899 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 10 130 Ft/kg
-15%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
1 690 Ft
1 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 690 Ft/db
-20%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
75 g
799 Ft
999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 10 653 Ft/kg
-11%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
2 390 Ft
2 690 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 390 Ft/db
-15%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
499 Ft
590 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 499 Ft/db
-24%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 17 db
Kedvencekhez
990 Ft
1 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 990 Ft/db
-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
55 g
1 199 Ft
1 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 21 800 Ft/kg
-12%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
2 199 Ft
2 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 199 Ft/db