Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Kutya szobatisztaságra szoktatása: így csináld jól!

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.11.01 10:12
Kutya szobatisztaságra szoktatása: így csináld jól!

Amikor egy kis szőrgombóc kerül a családba, akkor a kutya szobatisztaságra szoktatása előbb vagy utóbb napirendre kerül. Érdemes a lehető leghamarabb nekikezdeni ennek a feladatnak, hiszen rendkívül idegőrlő tud lenni, ha a kiskutya bepiszkít a lakásban. Arról nem is beszélve, hogy állandóan takaríthatunk utána.

Szerencsére a szobatisztaságra nevelés nem nagy ördöngösség, csak néhány dologra kell odafigyelnünk. Azon kívül, hogy időben kell elkezdeni, folyamatként kell tekinteni rá, ez ugyanis nem olyasmi, amit pár nap alatt le lehet tudni.

Ebben a bejegyzésünkben minden tudnivalót megosztunk, amivel tisztában kell lenned. Először is elmondjuk, hogy milyen higiéniát szolgáló eszközökre lesz hozzá szükséged. Emellett kiderül az is, hogy mik a szobatisztaságra szoktatás legfontosabb lépései. Az írásunk végére érve pedig azt is megtudhatod, hogy nagyjából mennyi időbe fog telni.

Mire lesz szükséged hozzá?

Az egyik legfontosabb eszköz, ami mindenképp kelleni fog, az nem más, mint a kutyapelenka. Ezt kell ráadnod addig, amíg nem tanulta meg, hogy nem pisilhet akárhova, ahol éppen kedve tartja. Később pedig fel tudod használni arra is, hogy megmutasd neki, hol van a megfelelő hely ehhez.

Pelenka helyett használhatsz kifejezetten erre a célra kifejlesztett készítményt is. A Beaphar Puppy Trainer nevelőcseppek például nagyon jól működnek, az egyedi illatanyaguk ugyanis a kiválasztott helyre vonzzák a kutyust.

Érdemes beszerezni higiéniai zacskót is, a tanulási folyamat elején ugyanis a kiskutya olyan helyekre is odapiszkít, ahova nem lenne szabad. A pisit fel tudod mosni vagy tisztítószerrel ki tudod szedni a szőnyegből, a kutyakakit viszont fel kell szedned.

Kutya szoba tisztasági termékek

Hogy történik a kutya szobatisztaságra szoktatása?

Mielőtt nekiállnál a tanításnak, először is tudnod kell, hogy a kutyák általában három alkalommal akarják elvégezni a dolgukat. Miután felkeltek, miután ettek és miután játszottak. Ha azt látod kutyádon, hogy nyugtalanul nyöszörög, forgolódik vagy szaglássza a talajt, akkor szinte biztos, hogy pisilnie vagy kakilnia kell. Ilyenkor vidd ki vagy tedd rá egy pelenkára, hogy ott végezhesse el a dolgát.

Utána a bepiszkított pelenkát tedd az ajtóhoz és szagoltasd meg vele. Ha nem akarsz pelenkát használni, akkor csepegtess a nevelőcseppekből. Miután ezt rendszeresen megteszed, a kutyus tudni fogja, hogy ki kell mennie. Amikor ez sikerül neki, akkor alaposan dicsérd meg, sőt az a legjobb, ha jutalomfalatot is adsz neki.

A későbbiek során akár parancsszót is köthetsz hozzá, például mondd ki hangosan, hogy “pisi, kaki”. Idővel ki fog alakulni benne a reflex, hogy a szavak hallatán el kell végeznie a dolgát. Ezzel lerövidítheted a kint töltött időt, ami kifejezetten jól jön, amikor mondjuk esik az eső.

Mennyi idő, mire a kutyusod teljesen szobatiszta lesz?

Semmiképp se siettesd a tanulási folyamatot, mert a kutyusod megérzi a türelmetlenségedet és annál kevésbé fog menni neki. Ha ügyes, akkor már 4 hét is elég lehet az első sikerélményekhez. Az igazi szobatisztaság eléréséhez viszont legalább 6-7 hónapra van szükség.

Láthatod, hogy a kutya szobatisztaságra szoktatása nem olyan bonyolult feladat, ha tudod, hogy mire kell ügyelned. És persze az is fontos, hogy kéznél legyen néhány olyan eszköz, ami nagymértékben megkönnyíti a dolgot. Nálunk be tudod szerezni őket, ugyanúgy, ahogy más kellékeket, kiegészítőket is, amik a szeretett háziállataid gondozásához kellenek.

Ezeket olvastad már?

 Melyek az alapvető kutyafelszerelések egy kölyökkutyához?
02
Jún

Úgy döntöttél, hogy egy kölyökkutyával lenne teljes az életed? Ma összefoglaljuk, hogy milyen kutyafelszerelés szükséges egy kis bundáshoz, hogy biztosan mindenkinek kényelmes legyen a közös kezdés!

A kölyökkutyád a Belcando Junior eledelt választaná!
06
Okt

A Belcando Junior eledel ideális választás, ha tudatosan odafigyelsz arra, hogy megfelelően tápláld a kiskutyádat. Ő még folyamatos növekedésben van, így kiemelt fontosságú, hogy minden fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkapjon. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy később egészséges és boldog felnőtt kutya váljon belőle.

Miben más egy kölyökkutya fürdetése, mint egy felnőtté?
18
Nov

Jó hír, hogy szinte semmiben nem különbözik a kölyökkutyák fürdetése a felnőttekétől, maximum abban, hogy milyen fürdetőt használunk. Lássuk, hogy mit is kell tudni erről a készítményről!

Melyik a legjobb kutyatáp kölyöknek?
03
Febr

Mikor először kerül a házhoz a választott kis kedvenc, mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a legjobb kutyatáp kölyöknek. Mivel etessem? Hogyan etessem?

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-35%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 4 db
Kedvencekhez
3 199 Ft
4 890 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 320 Ft/db
-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 6 db
Kedvencekhez
2 899 Ft
3 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 290 Ft/db
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 4 db
Kedvencekhez
Ferplast Dudu Classic - kutya ürülékzacskó tartó
Ferplast Dudu Classic - kutya ürülékzacskó tartó
Ferplast Dudu Classic - kutya ürülékzacskó tartó
1 499 Ft
1 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 499 Ft/db