Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Kerti tó tisztítása: így csináld jól!

kerti tó
Szűrés törlése
kedvence.hu
Kerti tó tisztítása: így csináld jól!

A halastó telepítése remek döntés, hiszen esztétikailag garantáltan a kertünk fénypontjává válik, mindamellett, hogy a látvány minket is gyakran kicsalogat majd a házból. A kerti tó tisztítása azonban egy olyan, rendszeresen elvégzendő feladat, amiről semmiképp sem feledkezhetünk meg.

Ebben a blogcikkünkben ezt a témát vesszük górcső alá: elmondjuk, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképp szem előtt kell tartanunk ezzel betekintést adva abba, hogy ideális esetben a kerti tó tisztítása hogyan történik.

zöld csík

Elvégre csak akkor fogunk gyönyörködni a tóban, ha kristálytiszta a vize, és persze a benne élő halak, illetve növények is szépek, egészségesek. Ehhez azonban oda kell figyelnünk néhány fontos dologra, és vannak olyan műveletek a kerti tavi vízkezelő szerek használatán túl, amiket el kell végeznünk a csodás látvány érdekében.

Ne legyen túl zsúfolt a tó!

Már a telepítés pillanatában is sokat tehetünk azért, hogy szép vizű halastavat kapjunk végeredményként. Nagyon fontos például az, hogy ne rakjunk bele túl sok halat. Ha ugyanis így teszünk, akkor azok túlzottan beszennyezhetik a vizet, mi pedig hiába próbáljuk tisztán tartani őket, sosem fogunk célt érni.

A kevesebb néha több - szól a mondás, ami jelen esetben is igaz. Telepítsünk inkább kevesebb mennyiségű halat, hogy kényelmesebben elférjenek egymás mellett, jobb legyen az oxigénellátásuk, és könnyebben tisztán tartható legyen a víz is.

 

Amiről nem feledkezhetünk meg: a vízkezelő szerek használata

Mielőtt rátérnénk a cikkünk témájára, ami nem más, mint a kerti tó tisztítása, előbb beszélnünk kell egy fontos dologról: a vízkezelő szerek használatáról. Sok esetben ugyanis ez határozza meg azt, hogy milyen nehéz lesz majd a tisztítás folyamata, mindamellett, hogy a halak és a növények egészségi állapotát is nagymértékben befolyásolja.

A Sera Koi Protect vízkezelő szer például tökéletes választás kerti tavakhoz, ugyanis olyan kolloidokat és vitaminokat tartalmaz, amik hozzájárulnak a halak nyálkahártyájának védelméhez. Ezenkívül hatékonyan megköti az algákat és a szennyeződéseket a vízben, vagyis ezzel a termékkel már önmagában is sokkal tisztábbá varázsolhatjuk a halastavunkat.

Hogyan történjen a kerti tó tisztítása?

A tavat sajnos a különböző, vízbe eső hulladékok is be tudják szennyezni, tipikusan ilyenek a fáról leeső levelek és egyéb növénymaradványok. Ezek jelenlétére különösen akkor kell számítani, ha a halastavat fák szomszédságába telepítjük.

Kerti tó tisztítása: így csináld jól!

A természetből származó, “úszó” hulladékot is gondosan el kell távolítani a vízből, az ugyanis legalább annyira káros lehet az ökoszisztémára, mint a mesterséges társaik. A növénymaradványok előbb vagy utóbb ugyanis lebomlanak a vízben, aminek hatására különböző vegyületek kerülnek bele.

Ezek az anyagok negatívan befolyásolhatják a víz minőségét, koszossá, zavarossá tehetik, mindamellett, hogy károsak lehetnek a halakra, növényekre is. A vízből való eltávolításukat tehát nem szabad félvállról venni, amikor aktuálisnak látjuk, akkor érdemes minél előbb elvégezni, például egy nyéllel, hálóval felszerelt eszköz segítségével.

Láthatod, hogy a kerti tó tisztítása nem olyan nagy ördöngösség, ha folyamatosan odafigyelsz annak állapotára, és időnként elvégzed a szükséges műveleteket, feladatokat. Amennyiben még nem szerezted be a vízkezelő szereket és egyéb eszközöket, felszereléseket, akkor nézz körül a webáruházunkban, és válaszd ki azokat a termékeket, amikre szükséged van!

zöld csík

Ezeket olvastad már?

Kerti tóba a legjobb a Sera Koi multivitamin

Mikor kerti tavat telepítünk, nem biztos, hogy az az elsődleges, amire gondolunk, hogy a későbbiekben milyen betegségek fognak begyűrűzni és azokat hogyan kell kezelni. Ismerjük meg a Sera Koi multivitamint, ami tökéletes választás a kerti halak immunerősítésére.

A kutya először otthon: felszerelés és névválasztás

Mikor egy kutya először érkezik haza, rengeteg új dologgal kell szembenéznie. Az első és legfontosabb lépés az otthoni felszerelés beszerzése és a megfelelő név kiválasztása.

A kutya számára kényelmes és biztonságos környezet kialakítása elengedhetetlen, és ez magában foglalja a megfelelő ágyat, játékokat, tálakat és pórázt. Emellett a kutya is egyedi névre vágyik, ami megfelelően kifejezi a személyiségét és könnyen meg jegyezhető.

A kutyák ehetnek görögdinnyét?

Ehet a kutyánk görögdinnyét? A rövid válaszunk: Igen! De mielőtt megkínálnád négylábú barátod ezzel az ízletes gyümölccsel, van néhány dolog, amit tudnod kell.

5 Tipp hogyan tartsd tisztán a kutya fogait

A kezeletlen fogbetegség fogvesztést okozhat, és fájdalmas tályogokhoz és szisztémás fertőzésekhez vezethet a kutya egész testében. Ez mindig rossz hír, különösen akkor, ha fokozott kockázata van az állkapocs károsodásának. Tehát hogyan tarthatjuk tisztán a kutyáink fogait? Íme néhány tipp!

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről