Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Kaparófa macskáknak: minden, amit tudni érdemes róla

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
Kaparófa macskáknak: minden, amit tudni érdemes róla

Ha egy szerethető háziállatra vágyunk, könnyen előfordulhat, hogy egy macska mellett döntünk, ebben az esetben azonban egy valamit már a legelején be kell szereznünk, ami nem más, mint a kaparófa.

A macskákról valamit tudnunk kell: a természetes viselkedésük része az, hogy állandóan élesíteni akarják a karmaikat. Elvégre az őseik vadászathoz és önvédelemhez is használták őket. Bár egy otthoni körülmények között tartott macskának egyikre sincs szüksége, a karomélezés, mint ösztönös szokás velük maradt.

És hát valljuk be, nem igazán örülnénk annak, ha a hazavitt macska a kanapénkon kezdené el élesíteni a karmait. Szerencsére ezt könnyen elkerülhetjük, ha körülnézünk a macskabútorok között és beszerzünk egy megfelelő kialakítású kaparófát.

zöld csík

Miért hasznos a kaparófa?

Ha elhelyezünk egy kaparófát a lakásban, akkor először nem biztos, hogy rajongani fog érte a macskánk, de van néhány trükk, amivel elérhetjük, hogy érdeklődést mutasson iránta. Bevethetjük például a menta spray-t, amivel ha befújjuk a felületét, akkor garantáltan vonzóbbá fog válni számára, de játékokkal és jutalomfalatokkal is sikeresen odacsábíthatjuk.

Ha pedig egyszer sikerült odacsalni, akkor azonnal látni fogjuk ennek a nagyszerű kiegészítőnek a hasznosságát. Elérhetjük ugyanis, hogy a felületén élesítse a karmait, ezzel pedig megóvhatjuk szeretett bútorainkat.

A kaparófa használata sok esetben stresszcsökkentő hatással van a macskákra, ami különösen olyan helyzetekben előnyös, amikor az állat valamilyen oknál fogva szorong vagy feszült. Például, mert vendégek érkeznek hozzánk, és nincs hozzászokva a látogatókhoz.

Sok esetben a kaparófák nemcsak a karomélezésre adnak lehetőséget, hanem arra is, hogy a macskánk mozogni, nyújtózkodni vagy ugrálni tudjon rajtuk, amivel segítenek kicsit mozgékonyabbá, s ezáltal fittebbé tenni őt vagy legalábbis ledolgozni a jutalomfalatokkal bevitt kalóriákat.

 

-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
30 kapszula
6 699 Ft
7 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 223 Ft/db

Milyen kaparófát válasszunk a macskának?

Ha elmerülünk a kaparófa kínálatban, akkor arra leszünk figyelmesek, hogy többféle kialakítású változat is a rendelkezésünkre áll. Ez pedig dilemmát okozhat és vacillálásra késztethet minket azzal kapcsolatban, hogy melyiket válasszuk.

Mindenekelőtt azt érdemes meghatároznunk, hogy a lakásban mennyi hely áll rendelkezésre, ez alapján fogjuk tudni ugyanis kiválasztani a megfelelő méretű változatot. A kisebbek csak egy kaparásra alkalmas elemből állnak, amit bárhol el tudunk helyezni még akkor is, ha helyszűkében vagyunk. Ha viszont bőven van helyünk, akkor dönthetünk egy többemeletes típus mellett is, ami még egy kényelmes macskafekhelyet is magában foglal. Ilyen például az 59 cm x 34 cm x 104 cm méretű Ferplast macskabútor.

Nagyon fontos, hogy a kiválasztott kaparófa kellően stabil legyen és ne dőljön el, ha a macska nagy lendülettel ráugrik. És persze az anyagkialakításra is érdemes odafigyelni, a lényeg, hogy sok koptatható felület legyen rajta.

FERPLAST CICAKAPARÓ PLÜSS FEJES

Hova helyezzük el a lakásban?

Végül pedig érdemes néhány szót ejteni a kaparófa elhelyezéséről is, ugyanis ez is rengeteget számít. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a macskánk alapvetően is sokat tartózkodik - például az alvóhelye, etetőtálja mellé - vagy ahol könnyen eléri. És még egy fontos dolog: ne tegyük túl közel a bútorokhoz vagy a TV-hez, ha nem akarjuk, hogy a kaparófát azokon keresztül közelítse meg.

Ezek tehát a legfontosabb dolgok, amiket tudni érdemes a kaparófa használatáról. Nálunk többféle típust is megtalálsz, nézz körül és válaszd azt, amelyik a leginkább megtetszik!

zöld csík

Ezeket olvastad már?

A macska bolhairtása házilag

Akinek macskája van, az tudhatja, hogy bármilyen ápolt is legyen egy cica, sajnos a bolhákat senki nem kerülheti el. Mivel ezek nem a macska bundájában telepszenek meg, csak táplálkozni ugranak rá, így nem csoda, hogy a bolhával fertőzött macska hazaviszi ezeket a gusztustalan élősködőket. De vajon hogyan zajlik a macska bolhairtása?

A macskaalom alátét használatának előnyei

A macskák számára az alom helye rendkívül fontos, hiszen ez a terület a kényelmüket és higiéniai igényeiket szolgálja. A kialakítása tehát egy lényeges feladat, melynek során érdemes használni macskaalom alátétet is.

Ha érdekel a téma, akkor tarts velünk, ugyanis most sok hasznos tudnivalót osztunk meg a témáról!

Hogyan alakítsd ki a macskakifutót?

Bár tény, hogy a macskáknak nincs akkora mozgásigényük, mint a kutyáknak, ez még nem jelenti azt, hogy ők nem szeretnek kint lenni. Erre kínál nagyszerű lehetőséget egy otthon is kialakítható macskakifutó.

Mivel a tudatosan kialakított macskakifutóról viszonylag kevés információ érhető el, ezért arra gondoltunk, hogy a mai blogcikkünkben górcső alá vesszük ezt a témát, és elmondjuk, hogy hogyan érdemes kialakítani.

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-22%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 4 db
Kedvencekhez
Macska mászóka - 40 x 20 x 40 cm
9 990 Ft
12 890 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 9 990 Ft/db
-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
6 990 Ft
7 600 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 990 Ft/db
-22%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
6 990 Ft
8 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 990 Ft/db