Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Bolhák: DE, mik azok a bolhák?

kutya
macska
kullancs
Szűrés törlése
kedvence.hu
Bolhák: DE, mik azok a bolhák?

Tudtad, hogy kedvenceink bőrbetegségeinek több mint 90%-át a bolhák okozzák.


Bolhafajok

Számos bolhafaj létezik. A két leggyakoribb a macska és kutyabolha. A macskabolha a leggyakrabban megtalálható faj mind a macskák mind a kutyák esetében. A macskabolha tudományos neve Ctenocephalides felis. Annak ellenére, hogy ez a faj főleg macskákon fordul elő, a kutyákon is vidáman megél. A kutyabolha, azaz a Ctenocephalides canis már nem él meg ilyen könnyen macskákon. Ezért képes a macskabolha kiszorítani a kutyabolhát. Nem a macskabolha a leggyakoribb bolhafajta a világon. Néhány országban, mint Görögország, Új-Zéland és Írország a kutyabolha az uralkodó faj a kutyákon.

 

A bolha életciklusa négy szakaszból áll:

 • a felnőtt bolha tojást rak,
 • a tojás lárvává alakul,
 • a lárva bábbá alakul,
 • a bábból bolha lesz.

Egy felnőtt bolha nagyjából 2-4 hétig él. Amint ráugranak egy állatra, elkezdik szívni a vérét. 36 óra elteltével egy felnőtt nőstény bolha lerakja az első tojásokat. Naponta kb. 50 tojást tudnak rakni! A tojások a kutyáról és a macskáról lehullanak a környezetükbe: a szőnyegre, párnákra, a parkettára, a kocsiba, az ágyra stb. A tojások átlagosan 5-10 nap múlva kelnek ki a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. A lárva kimászik a tojásból, és a felnőtt bolha levedlett bőréből és ürülékéből táplálkozik, ami emésztetlen vért tartalmaz. A lárva kétszer vedli le a bőrét, ami kb. 5-10 napot vesz igénybe.

A meleg, nedves környezetet kedveli, és kerüli a direkt fényt, hogy megvédje magát a kiszáradástól. A bolhák állandó problémát jelenthetnek az állatok számára. A fertőzött állatokról a bolhák átkerülnek kedvenceink kosarába, illetve mindenhová, ahol szívesen időznek: a szőnyegekre és bútorokra.

Komoly bolhafertőzöttség esetén ezért ezeken a területeken rendszeresen kell környezet kezelésére alkalmas inszekticid készítményt alkalmaznunk és a rendszeres porszívózás is kötelező.

Az állatokon látható kifejlett bolhák csak a bolha-populáció 5%-át teszik ki. A fennmaradó 95% pete, lárva és báb alak, amelyek az állatok környezetében találhatóak meg, mindenhol, ahol kedvencünk megfordul. Ezért mondhatjuk, hogy minden egyes észrevett bolha mögött nagyszámú fejlődési alak áll.
A bolha fejlődési alakjai (báb) olyan bolha-rezervoárt alkotnak, amelyet nehéz elpusztítani. Akár 140 napnál tovább is képesek nyugvó állapotban maradni. A bolha teljes fejlődési ciklusa kedvező körülmények között 3 hét alatt lezajlik, de akár 6 hónapig is eltarthat.Kutyán és macskán a kifejlett bolha telepszik meg. Nem elég, hogy csípik az állatokat, de a nyálukban található allergén révén allergiás bőrgyulladást is kiválthatnak. A fertőzött állatok allergiássá válhatnak a sorozatos bolhacsípések révén. Az allergiás bőrgyulladás a kutyák és a macskák leggyakoribb bőrbetegsége. Általában hosszú és költséges kezelést igényel. Kutyáknál első jelei a bőrön megjelenő pörkök és a viszketés. A dörzsölés, nyalogatás és harapdálás a szőr megritkulásához vezet és a bőrön nedvedző ekcéma alakul ki. Macskáknál pörkkel fedett csomók alakulnak ki és az állatok megállíthatatlanul vakaróznak.

Kedvenceink bőrbetegségeinek több mint 90%-át a bolhák okozzák. Ezen felül a bolhák a kutya galandférgének a közti-gazdái, ami humán-egészségügyi jelentőséggel is bír. A fentieket figyelembe véve a bolhafertőzés nem vicc a kutya vagy a macska számára, és a ha a bolhapopuláció ugrásszerűen megnő, akkor az bizonyára Önnek is problémát fog okozni.

A bolhák sajnos már nem csak a nyárra jellemzőek. A meleg, nedves körülmények nagyszerűek a bolhák számára, és a központi fűtés tökéletes környezetet biztosít az egész házban az év folyamán. Ez azt jelenti, hogy a bolhák egész évben problémát okozhatnak a háziállatnak. A bolhatojások és lárvák 10°C-os hőmérsékleten vagy az alatt nem fejlődnek. Hideg időben fagypont alatt a kint lévő bolhák elpusztulnak. A túlélőket a házon belül, otthonunkban találjuk. Ezért van az, hogy a tél és a tavasz a leghatásosabb időszakok a bolhák elleni harcra mind, az állat, mind otthonunk esetében.

 

Mit tehetünk a bolha ellen?

Időben fel kell őket fedezni. Ahogy az más esetekben is igaz, minél korábban ismerjük fel a problémát, annál könnyebb lesz orvosolni.

Bolha

Biztos jele a bolhafertőzésnek, ha egy állat folyamatosan vakarózik. Gyakran teljesen nyilvánvaló, ha az állat nem szokványos viszketésben szenved. Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a kutya vagy macska bolhafertőzés áldozata, alaposan fésüljük át a bundáját. Ilyenkor láthatjuk, amint a bolhák vagy kicsi, szabálytalan alakú fekete darabkák hullanak ki az állat bundájából. Ez valószínűleg bolhaürülék. Mivel ez az ürülék emésztetlen vért tartalmazhat, a fésüléskor legjobb, ha nedves ruhát, papírt vagy lepedőt helyezünk az állat alá. Az állat alatt lévő nedves felületen landoló ürülék, sötétvörös pöttyök formájában jelenik meg. Az állat egyes testrészeit különösen fontos megvizsgálni bolhák után kutatva, ezek a derék, nyak, a fülek mögött és a “hónaljak”. Ezek a legmelegebb helyek és a bolhák gyakran összegyűlnek ezeken a területeken.

Amennyiben bolhát találunk az állaton, intézkednünk kell, hogy megszabaduljunk tőle. Van azonban néhány dolog, amit észben kell tartanunk, amikor megküzdünk a bolha problémával.

Mint már említettünk, a bolháknak csak 5 %-a tartózkodik az állaton. A maradék 95 % az állat környezetében él tojás, lárva vagy báb formájában. Nyilvánvaló, hogy nemcsak az állatot kell bolhátlanítani, de a környezetét is kezelni kell. Nem elég megszabadulni a kifejlett bolháktól: foglalkozni kell a tojásokkal és a lárvákkal is. A fő cél a bolha életciklus megszakítása, és ennek az állapotnak a fenntartása.

 

Bolhafertőzés elleni küzdelem

A bolhapopulációk kiirtására több módszer létezik. Alkalmazhatunk például kifejezetten bolhák elleni rovarölő-szereket, természetes termékeket vagy nem kémiai eszközöket. Számos bolhaölő-szer létezik: spray-k, samponok, tabletták, porok, nyakörvek és cseppek. Az Ön személyes preferenciája játssza a fő szerepet egy bizonyos bolha elleni szer kiválasztásánál. A bolhák életciklusának megszakítása és a probléma megoldása érdekében hosszútávon a bolha elleni szerek felbecsülhetetlenek. A bolha életciklusának megszakításához a ciklus két szakaszában kell intézkedéseket tenni:

1. Az állaton és a környezetében élő kifejlett bolhák elleni küzdelem,

2. A lakókörnyezetben élő tojások és lárvák elpusztítása.

Foresto

A felnőtt bolhapopuláció elhárítása más termékek használatát igényli, mint amelyeket a tojások és lárvák elpusztítására használunk. Ezért kapható annyi különféle bolha elleni termék. 2 fő fajta termék létezik: rovarölő-szerek (rovarirtó-szerek) és rovar növekedésszabályozó szerek (IGR). A kifejlett bolhák irtásához rovarölő-szert használjunk. Alaposan olvassuk el a terméktájékoztatót az alkalmazni kívánt rovarölő típusának megismerése érdekében, és hogy tudjuk, hogyan kell azt hatásosan alkalmazni. A rovar növekedésszabályozók (IGR) megszakítják a tojás-lárva-báb-bolha életciklust. Az IGR nem azonnal halálos a felnőtt bolhák számára, de megakadályozza, hogy a tojások és a lárvák vérszívó bolhává fejlődjenek ki.

Az IGR megszakítja a bolha életciklusát, mert:

 • megakadályozza az életképes tojások lerakását,
 • megakadályozza a normális báb kialakulását,
 • megszakítja a lárva fejlődését,
 • megakadályozza, hogy a tojások kikeljenek. Annak a pontos módja, hogy egy bizonyos termék hogyan veszi fel a harcot a bolha életciklussal, a termékben lévő IGR típusától függ.

A bolha elleni termékek használatán túlmenően egyéb intézkedéseket is tehet a bolhák ellen. Ez magában foglalja az állatok bőrápolását és az élőhely porszívózását, és/vagy felmosását is. Ezek a nem kémiai intézkedések gyakran azonban nem elég hatékonyak minden, bolhával kapcsolatos probléma megoldására. A kutya vagy a macska saját bőrének ápolása során csak kevés bolhát képes eltávolítani a bundájából. Természetesen Ön segíthet az állatnak azzal, ha alaposan átfésüli vagy átkeféli, de ez is csak az állaton élő bolhapopuláció kisebb részét távolítja el. A padló felmosása egy másik eszköz a bolhák elleni harcban. Ennek hatása azonban az állat környezetében élő bolhapopulációra igen kicsi. A 20-25°C közötti hőmérséklet és a 70-85% közötti relatív páratartalom ideális körülményeket nyújt a bolhalárvák részére. A nedvességi feltételek különösen fontosak a lárva fejlődése szempontjából. A padló felmosásával a lárváknak kellemes nedves klímát biztosítunk, elősegítve ezzel a fejlődésüket. Fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet a felmosáshoz, és hogy a lehető leggyorsabban hagyjuk a padlót felszáradni a szoba szellőztetésével.

A bolhalárvákat nem könnyű felporszívózni. Tesztek bizonyítják, hogy alapos porszívózással is csak a lárvák 20 %-ától lehet megszabadulni. A bolhalárvák belekapaszkodnak valamibe és a vékony kis karmaikkal tartják magukat, így akadályozzák meg, hogy felszippantsák őket. Porszívózáskor eltávolítjuk a lárva táplálékforrását, így legalább egy kis problémát okozunk neki.

Bár ezek a nem kémiai eszközök nem elegendőek egy bolha invázió leküzdésére, könnyen kezelhető másodlagos módszereknek tekinthetők, amelyek a bolha elleni szerekkel jól kombinálhatók.

 

Bolha elleni harc

Mi a legjobb módja a bolhaprobléma kezelésének? A Beaphar termékek nagy segítségünkre lehetnek. A bolhanyakörvek 1983-ban történt bevezetése óta a Beaphar a kutyák és a macskák számára már komplett csomagot ajánl, amely segít legyőzni az kártevőket, melyek az állaton kívánnak élősködni. A teljes bolhaprobléma megoldására több lépést is kell tenni annak érdekében, hogy sikeresen megszabaduljunk a problémától:

 

1. Lépés: Az állat megtisztítása a bolháktól

A probléma hatékony megoldásához először is meg kell tisztítani az állatot az összes bolhától. A kutyák bolháktól való megszabadítására használja a Fiprotec rácsepegtető oldatot. Ez a termék gondoskodni fog minden, a kutyán lévő bolháról.

2. Lépés: Az állat tisztán tartása a bolháktól

Használja a Beaphar bolhanyakörvek egyikét. Ezek a nyakörvek 4 hónapig hatékonyak maradnak, és diazinon nevű aktív anyagot tartalmaznak, ezen felül vízállóak.

3. Lépés: A lakókörnyezet tisztán tartása a bolháktól

Mint ahogy azt korábban is említettük, a bolhaprobléma 95 %-a az állat lakókörnyezetében rejlik. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni bármely bolhafertőzés esetén. Kifejezetten bolha elleni termékek használatával megszabadíthatjuk az állat lakókörnyezetét a bolháktól.

4. lépés: Utógondozás

A bolhák a férgek közti-gazdái is lehetnek. Ha egy állat bolháktól szenved, akkor féregteleníteni is kell.

 

MÉG MINDIG TELE VAN BOLHÁKKAL MINDEN ERŐFESZÍTÉS ELLENÉRE? MI A TEENDŐ?

A kezelést követően egy darabig tovább lehet folytatni az új bolhák felderítését az állaton és annak lakókörnyezetében. Ez annak az eredménye lehet, hogy az állat olyan helyeken járt, ahol még mindig vannak bolhák, például a kert, vagy kapcsolatba került idegen bolhás kutyákkal vagy macskákkal. Az állatot és annak környezetét ismétlődően kezelni kell! A bolhák elleni harc nem könnyű feladat. Mindazonáltal a 4-lépéses-terv betartása és a Beaphar termékek hathatós segítséget nyújthatnak a bolhák feletti győzelemhez!

 

Természetes termékek

Számos természetes termék is rendelkezik rovarriasztó tulajdonságokkal a bolhák elleni harc elősegítésére. Néhány példa ezekre:

 • Fokhagyma; az allicin nevű aktív anyag a bőrön keresztül kiválasztódik az összetevő felszívódását követően, így távol tartja a rovarokat, élősködőket és egyéb bogarakat
 • Levendula; a rovarok és paraziták nem szeretik e növény illatát.
 • Eukaliptusz olaj; nem csak az illatával riasztja el a rovarokat, de a cineol nevű aktív anyagnak is mérgező vagy riasztó hatása van a rovarok bizonyos fajtáira.
 • Citrom; e gyümölcs illata elriasztja a rovarokat és egyéb bogarakat.
 • Ruta graveolens; a növény levele által kiválasztott olaj kellemes az embernek, de a rovarokat távol tartja.
 • Teafa; ez a fafajta főleg Ausztráliában honos. A bennszülöttek már hosszú ideje tudják, hogy a teafa olaja elriasztja a szúnyogokat és a bolhákat.
 • Margosa; a trópusi Neem fa gyümölcséből nyert olaj. A salanin és meliantriol aktív anyagok a rovarok számára undorító szagot és ízt adnak.

A természetes termékeknek csak nagyon korlátozott rovarriasztó hatásuk van bolhák és rovarok ellen. Ez a tulajdonságuk inkább a megelőzésben játszik szerepet, mint a bolhafertőzés megszüntetésében.

Ha kérdése van, melyik szer a leghatásosabb kedvence nyugodt élősködő mentes életéhez, akkor keressen bennünket elérhetőségeinket és kollégáink segítenek szaktanácsadásukkal.

Ezeket olvastad már?

A legfontosabb információk a bolha elleni cseppről és a bolhairtásról

Négylábú kedvenceink egészségét óvó gazdiként korántsem mindegy, hogy milyen hatékonyságú bolha elleni cseppet vagy egyéb készítményt használunk. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy bolhariasztó vagy bolhairtó szerről van-e szó. Lássuk a különbségeket és azt, hogy melyik mennyire és milyen esetben hatékony.

Bolha megelőzés ősszel: Így készülj fel

Tudtad, hogy a bolhák a hűvösebb hónapokban is aktívak - nemcsak a tavaszi / nyári időszakban? Ezért javasoljuk, hogy négylábú bundás barátodnál egész évben alkalmazni a megelőző szereket. Annak érdekében, hogy ezt jobban megértsük, vess egy pillantást nagyszerű cikkünkre. 

Bolha- és kullancsirtás felsőfokon? Csakis a Foresto nyakörvekkel!

Napról napra közeleg a jó idő és ezzel együtt a nagy kirándulások időszaka is. Bármilyen bosszantó is, a fűben való hancúrozással bizony együtt jár a különböző élősködők megjelenése is. Hogy ezt hatékonyan megelőzd, válassz kedvenced számára olyan bolha- és kullancsirtó szert, ami nem zavarja a mindennapokban, és megfelelően hosszú ideig hatékony is marad. Ismerd meg a Foresto nyakörveket!

Kutyáknak és macskáknak is praktikus a bolhairtó sampon

Téged is kerülgetett már a szívbaj, hogy kedvenced bolhás lehet, mikor elkezdett intenzíven vakarózni? Sajnos teljesen jogosan retteg mindenki a bolháktól, mivel ezek az apró kis élősködők rendkívül gyorsan szaporodnak, így nem csak a négylábú, de az egész lakás veszélyben van. Lássuk, hogyan segíthet a bolhairtó sampon!

-11%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Advantix spot on 10-25kg közötti kutyáknak 4 x 2,5ml
14 699 Ft
16 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 3 675 Ft/pipetta