Szűrés
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Akváriumi víz teszt

Előjelző rendszerek a Serától - Válaszd a legjobb víztesztet!

Tovább

Víztesztek a Serától

 

A Sera víztesztek előjelző rendszerként működnek, ezzel tudjuk az optimális vízminőségtől való eltéréseket megállapítani. Ha az eltérés mértéke túlságosan nagy, akkor azonnal intézkedhetünk. A Sera víztesztek igen pontosak, és könnyen kezelhetők, használatukkal az akvárium gondozása nem jelent nagy munkát.

A Sera teszteket és a Sera vízkezelőket egymáshoz hangolták.

A vízminőség a halak származási helyein nagyon eltérő lehet. Ha ugyanarról a területről származó halakat tartunk (biotóp akvárium), egyszerűbb dolgunk lesz a víz minőségének beállításakor.
Az összkeménységet a kalcium és a magnézium sók koncentrációja határozza meg. Az összkeménység közvetlenül befolyásolja a halak, a növények, és a mikroorganizmusok növekedését.

 

GH-teszt

A Sera GH-teszt segítségével az összkeménységet gyorsan és pontosan meg lehet állapítani. Az ideális érték 6-16 német keménység (halaktól függően). A mérést javasolt hetente egyszer, lehetőleg a részleges vízcserénél elvégezni.

Túl magas érték esetén szűrjük a vizet Sera Super Peat-en keresztül vagy adjunk a vízhez Sera Morena-t, ami természetes tőzegkivonat nyomelemekkel és aminósavakkal. Ez az eljárás lágyvizes trópusi halaknak javasolt, mint például lazacok, márnák, harcsák, dél amerikai törpe sügérek.

NO2-Teszt

A nitrit (NO2) egy köztes lépés az akváriumban lévő káros anyagok lebontásakor. Nitrit keletkezhet a halak végtermékének lebontásakor, az elpusztult állatok lebontásakor, illetve a túletetés következtében felhalmozódott ételmaradékok lebontásakor. A nitrit láthatatlan méreg az akvárium vizében. Az ammónia után a legmérgezőbb szennyező anyag. A nitrittel szennyezett vízben halaink oxigén után kapkodnak, a nitrit jelenléte ugyanis megakadályozza a halakban a normális oxigénellátást és keringést.
PH-Teszt
A pH érték azt mutatja, hogy az akváriumi víz savas (7 alatti), semleges (7-es), vagy lúgos (7 feletti) kémhatású. A pH érték logaritmikusan változik. Például 6-os értékű víz savtartalma tízszer magasabb mint a 7-esé. A Sera pH-teszt segítségével az akváriumi víz pH értékét gyorsan és pontosan meg lehet állapítani. Az ideális érték a legtöbb trópusi területről származó hal és növény számára 6-7, a malawi-, és tanganyika tavi sügérek számára 7,5-8,5.
KH-Teszt
A karbonát keménységét kalciumhoz és magnéziumhoz kötődött széndioxid okozza. A karbonát keménység megköti a savakat és így megakadályozza a halak számára veszélyes pH érték csökkenést (lesavasodás).
Sera KH-teszt segítségével a karbonátkeménységet gyorsan és pontosan meg lehet állapítani. Az ideális érték 5-10 német karbonátkeménység (halaktól függően).

 

 

Nézd meg kínálatunkat és válaszd ki a megfeleő tesztet a tökéletesen egészséges és harmónikus akváriumért!
Tovább