Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Életkor Válaszd ki kedvenced korát!
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
 • tacskó
 • perzsa macska
 • szakálas agáma
 • hullámos papagáj stb.
Termék státusza

Háztáji állat eledelek

Hátsó udvari boldogság: Hogyan szerezd be a legjobb takarmányt a kisgazdaságod számára?

Az állatok etetése az egyik legfontosabb feladat mindenkinek, akinek háztáji gazdasága van. Biztosítani szeretnéd, hogy az állataid megkapják a szükséges tápanyagot ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. De mivel annyi különböző típusú takarmány létezik, nehéz lehet tudni, hogy melyik a megfelelő az állataid számára. Ezért állítottuk össze ezt a weboldalt, hogy segítsünk leggyorsabban és a leggazdaságosabban megtalálni, a legjobb takarmányt a kisgazdaságod számára.

Tovább
 

Ha Te háztáji gazdálkodó vagy, akkor tudod, milyen fontos, hogy állataid számára a megfelelő takarmányt biztosítsd. Nemcsak az egészségük megőrzéséhez szükséges tápanyagot biztosítja számukra, hanem segíthet a betegségek megelőzésében. Mivel azonban rengeteg különböző típusú és márkájú takarmány áll rendelkezésre, nehéz eldönteni, hogy melyik a megfelelő az állataid számára.

Ebben az útmutatóban lebontjuk a különböző takarmánytípusokat és azt, hogy mire használhatók a legjobban. Megvizsgáljuk a baromfitakarmányt, fürjtakarmányt, kacsatakarmányt, vízimadártakarmányt, egzotikus növényevő állatok takarmányát, nyúltakarmányt, csincsillatakarmányt, sertéstakarmányt és lótakarmányt. Emellett tippeket adunk a megfelelő takarmány kiválasztásához, és ajánlásokat adunk az egyes állatfajták számára legmegfelelőbb takarmányokra vonatkozóan.

A baromfitápok típusai

A baromfitakarmány a háztáji gazdák leggyakoribb takarmánytípusa. Ez gabonafélék, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok keveréke, amely segít biztosítani a csirkék, pulykák és más baromfik számára a szükséges táplálékot. Számos különböző típusú baromfitáp létezik, beleértve a tojótakarmányt, a brojler- és az induló takarmányt. A tojótakarmányt tojótyúkoknak, míg a brojlertakarmányt hústermelésre nevelt csirkéknek tervezték. Az indítótakarmányt olyan csibék számára tervezték, amelyek most kezdenek szilárd táplálékot enni.

Az egyes baromfitápok különböző mennyiségű fehérjét, zsírt és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, ezért mindenképpen olvasd el a címkét, hogy megállapítsd, mi a megfelelő a madaraid számára. Kifejezetten fácánok számára kifejlesztett takarmányt is találhatsz, amely magas fehérjetartalmú, hogy segítse a növekedésüket.

A fürjtápok típusai

A fürj egy olyan apróvadmadár, amely egyre népszerűbb a háztáji gazdák körében. Könnyen gondozhatók és jó fehérjeforrást biztosítanak. A fürjtakarmányt úgy tervezték, hogy megfeleljen a fürjek speciális táplálkozási igényeinek, és általában nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaz, mint a baromfitakarmány. Többféle fürjtáp létezik, köztük a startermorzsa, a tojómorzsa, a tojóderce és a tojótáp. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy meghatározd, melyik takarmánytípus a legjobb a fürj számára.

A kacsák takarmánytípusai

A kacsák egy másik népszerű háztáji madár, amely jó fehérjeforrást biztosíthat. A kacsák magasabb fehérjetartalmú étrendet igényelnek, mint a csirkék, ezért fontos, hogy a megfelelő takarmányt válasszuk ki számukra. Többféle kacsatáp is kapható, beleértve a kezdő morzsákat, a fenntartó és tojó takarmányokat, valamint a színfokozó víziszárnyastápokat. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvassa el a címkét, hogy eldöntsd, melyik takarmánytípus a legjobb a kacsák számára.

A vízimadaraknak szánt eleségek típusai

A víziszárnyasok, például a libák és a hattyúk más típusú takarmányt igényelnek, mint a csirkék és a kacsák. A víziszárnyastakarmányt úgy tervezték, hogy megfeleljen a víziszárnyasok speciális táplálkozási igényeinek, és általában nagyobb mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a baromfitakarmány. Többféle víziszárnyas-takarmány létezik, köztük fenntartó és tojó takarmányok, valamint színfokozó víziszárnyas-takarmányok. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy meghatározhasd, melyik takarmánytípus a legjobb a vízimadarai számára.

Egzotikus növényevők takarmánytípusai

Az egzotikus növényevők, például az alpakák, lámák törpe juhok és kecskék más típusú takarmányt igényelnek, mint a hagyományos haszonállatok. Az egzotikus növényevők takarmányát úgy tervezték, hogy megfeleljen ezen állatok különleges táplálkozási igényeinek, és általában nagyobb mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a hagyományos haszonállatok takarmánya. Többféle takarmánytípus áll rendelkezésre, beleértve a fenntartó és vemhességi takarmányokat, valamint a számukra szánt ásványi anyagokat és vitaminokat. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy eldöntsd, melyik takarmánytípus a legjobb az egzotikus növényevő állatok számára.

A nyulaknak szánt takarmányok típusai

A nyulak kis állatok, amelyeknek magas rosttartalmú és alacsony fehérjetartalmú táplálékra van szükségük. A nyúltakarmányt úgy tervezték, hogy megfeleljen a nyulak speciális táplálkozási igényeinek, és általában nagyobb mennyiségű rostot tartalmaz, mint a hagyományos haszonállat-takarmány. Többféle nyúltáp is kapható, többek között pellet, széna és egyéb vegyes takarmányok. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy eldöntsd, melyik takarmánytípus a legjobb a nyulaid számára.

Takarmánytípusok csincsillák számára

A csincsillák kis rágcsálók, amelyeknek magas rosttartalmú, alacsony zsír- és fehérjetartalmú táplálékra van szükségük. A csincsilla takarmányt úgy tervezték, hogy megfeleljen a csincsillák speciális táplálkozási igényeinek, és általában magasabb rosttartalmú, valamint alacsonyabb zsír- és fehérjetartalmú, mint a hagyományos állattakarmány. Többféle csincsillatáp létezik, többek között pelletek, széna és csemegék. Ügyeljen arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy meghatározd, melyik takarmánytípus a legjobb a csincsillák számára.

A sertéstakarmányok típusai

A sertések olyan állatok, amelyek magas fehérje- és zsírtartalmú étrendet igényelnek. A malactápokat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a fiatal sertések speciális táplálkozási igényeinek, és általában magasabb fehérje- és zsírtartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos állateledel. Többféle malactáp is kapható, többek között pellet, borsóliszt. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy eldöntsd, melyik takarmánytípus a legjobb a malacaid számára.

A hizlalótakarmány olyan takarmánytípus, amelyet felnőtt sertések számára terveztek. Általában nagy mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Ügyelj arra, hogy figyelmesen olvasd el a címkét, hogy meghatározhasd, melyik takarmánytípus a legjobb a hizósertések számára.

A lovaknak szánt takarmányok típusai

A lovaknak magas rosttartalmú, alacsony zsír- és fehérjetartalmú takarmányra van szükségük. A lótakarmányokat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a lovak különleges táplálkozási igényeinek, és általában nagyobb mennyiségű rostot, valamint alacsonyabb mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint a hagyományos állattenyésztési takarmányok. Többféle lótáp létezik, többek között pelletek, széna és speciális abrak keverékek. Mindig figyelmesen olvasd el a címkét, hogy melyik takarmánytípus a legjobb a lovad számára.

Tippek a megfelelő takarmány kiválasztásához és etetéséhez

A megfelelő takarmány kiválasztása fontos az állatok egészsége és jóléte szempontjából.

Íme néhány tipp a megfelelő takarmány kiválasztásához és etetéséhez:

 • Ügyelj arra, hogy alaposan olvasd el a takarmány leírását, hogy meghatározhasd állataid tápanyagszükségletét, és hogy melyik takarmánytípus a legjobb számukra.
 • Kiegyensúlyozott, a koruknak, méretüknek és aktivitási szintjüknek megfelelő táplálékkal etesd a háztáji állataidat.
 • Biztosíts az állatok számára mindig friss, szennyeződésektől mentes vizet.
 • Válassz olyan takarmányt, amely mentes a mesterséges összetevőktől, tartósítószerektől és töltőanyagoktól.
 • Tárold a takarmányt hűvös, száraz helyen, hogy megőrizze frissességét és megelőzze a romlást.
 • Kövesd a takarmány címkéjén található, az etetési mennyiségre és gyakoriságra vonatkozó utasításokat.
 • Figyeld meg az állatokat a betegség vagy megbetegedés előjeleire, és szükség esetén fordulj állatorvoshoz.

Ha követed ezeket a tanácsokat, biztosíthatod, hogy állataid megkapják a szükséges táplálékot ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak.

Állataid egészségéhez és jólétéhez elengedhetetlen, hogy megfelelő takarmányt adj nekik. A rendelkezésre álló sokféle takarmánytípus miatt nehéz lehet tudni, hogy melyik a megfelelő az állataid számára. Ezért állítottuk össze ezt az útmutatót, hogy segítsünk megtalálni a gazdaságod legmegfelelőbb takarmányait. Megnéztük a különböző baromfitápokat, fürjtápokat, kacsatápokat, víziszárnyastápokat, egzotikus növényevő állatok takarmányát, nyúltápokat, csincsillatápokat, sertéstápokat és lótápokat. Tippeket is adtunk a megfelelő takarmány kiválasztásához, és ajánlásokat adtunk az egyes állat fajták számára legmegfelelőbb takarmányokra vonatkozóan.

Ha takarmányról van szó, mindig győződj meg róla, hogy gondosan elolvastad  a címkéket, hogy meghatározhasd, mi a megfelelő az állataid számára. Ha pedig a legjobb minőségű takarmányt keresed gazdaságod számára, akkor válaszd ki kedvenc termékeidet a kedvence.hu webáruházban!

Tovább