Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Melyik halbetegségre megoldás a Baktopur Sera?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.07.15 13:02
Melyik halbetegségre megoldás a Baktopur Sera?

Nagyon szerencsés vagy, ha még nem tapasztaltad a különböző halbetegségek megjelenését az akváriumodban, de a többség számára nem ismeretlen fogalom a hasvízkór, a pikkelyhullatás vagy épp a foltosság és még számos bakteriális fertőzés. Ezekre nyújt hatékony megoldást a Baktopur Sera, ami akár egy hét alatt látható javulást eredményez az uszonyosok körében.


 

Amikre jó megoldást jelent a Baktopur Sera

  • Foltosság: Fontos, hogy ne keverjük össze a darakórral, mert ebben az esetben baktérium okozza a megbetegedést, nem pedig parazita. Első tünetként fehér foltok jelennek meg a halak kopoltyúján, majd később az egész testén. Ha felszakad a nyálkahártya akkor az könnyen a halak életébe kerülhet. 
  • Hasvízkór és pikkelyhullatás: Ezt igen egyszerű felismerni, mivel a hal testének kórosan megnövekedett víztartalma okozza. A duzzadt test és a felfelé álló pikkelyek összetéveszthetetlen jelei a hasvízkórnak. Továbbá a szemek kidülledése is a sok víznek köszönhető, valamint a hosszú és fehér széklet és árulkodó jele ennek a betegségnek. 
  • Véres bőrgyulladás és véraláfutásos foltok, hólyagok: A betegséget az Aeromonas és a Pseudomonas baktériumok okozzák. Jellemzően az uszony tövében és a bőr egyéb részein jelentkeznek a különböző foltok és hólyagok. Mivel ezek testszerte is jelentkezhetnek, ezért elég jellegzetes tünetnek minősülnek. 

 

sera baktopur

 

Hogyan alkalmazzuk a maximális hatékonyság érdekében?

A fenti betegségek nagyon meg tudják keseríteni minden akvarista és természetesen az akváriumban élő halak életét. A legtöbben először fejvakarva állnak a probléma előtt, hogy vajon mi okozhatja a kedvencüknél az elváltozást. Az ember jellemzően akkor néz utána a tüneteknek, amikor már minden lehetséges gyógymód csődöt mondott. Szerencsére a kezelés az esetek jelentős részében nem bonyolult vagy sok előkészületet igénylő feladat, így elég, ha beszerezzük a kellő mennyiségű Baktopur Serát.

 

Többféle kiszerelésben is kapható a Baktopur Sera, 50, 100 és 500 milliliteres adagokban. Az 50 millis adag 800-1000 literhez, a 100 millis 1600-2000 literhez és végül az 500 milliliteres kiszerelésű átlag 8000-10000 literhez elegendő. 

 

A kezelés megkezdése előtt minden esetben alaposan fel kell rázni a kis tégelyt. Az első napon 22 cseppet kell adagolni a vízhez vagy pedig 20 literenként 1 millit. Míg ezt hagyjuk hatni, a második napon nem kell vele csinálni semmit, és végül a harmadikon megismételni ugyanezt a műveletet, azaz a már említett mennyiséget kell a vízhez adni. Mint minden vízkezelő szer alkalmazása esetén, az aktív szén használata ebben az esetben is tilos. Itt is fontos a jó szellőzés, ezért ügyeljünk annak biztosítására. 

 

Két nappal az utolsó kezelés után mindenképp érdemes részleges vízcserét végrehajtani, valamint jó hatást vált ki a Sera Carbon alkalmazása. Végül pedig, hogy a halak visszanyerjék ellenálló képességüket, mindenképp javasoljuk, hogy adj nekik az előírtnak megfelelő mennyiségű Sera Fishtamint. Arról, hogy ez mire jó, korábbi bejegyzéseinkben olvashatsz.


Fontos, hogy a Baktopur Sera csak édesvízi akváriumokban használható, valamint gyermekektől fokozottan távol tartandó. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi a jó kezelési mód a halaid problémájára, akkor olvasgass bejegyzéseink között, vagy pedig keress minket elérhetőségeinken, hidd el, segítünk!

Ezeket olvastad már?

Halbetegségek és kezelési módok, avagy a Baktopur Direct használata
19
Ápr

Beteg néhány hal az akváriumban? Előfordulhat, hogy későn veszed észre, hogy felütötte a fejét a betegség, vagy ha nem fektettél elég hangsúlyt a megelőzésre. Ilyenkor jó eséllyel a Baktopur Directre van szükséged. 

Mitől olyan különleges a Sera Omnipur?
18
Júl

Ahány akvárium, annyiféle halpopuláció. Ahány hal, annyiféle betegség ütheti fel a fejét 1-1 kolóniában. Ha valami kórokozó jut be az akváriumba, akkor minél előbb meg kell kezdeni a célirányos és hatékony kezelést. Léteznek egyszerűbb és összetettebb betegségek, így mindig alaposan át kell gondolni, hogy mit alkalmazunk. Az esetek többségében gyógyírt jelent a Sera Omnipur, ami megbirkózik a leggyakoribb halbetegségekkel, legyen az vírusos vagy bakteriális eredetű. 

Az akvárium aljzatának tisztítása
08
Febr

Az akvárium fundamentális része az aljazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

Miért jó választás a Sera Ectopur akváriumi vízkezelő só?
01
Jún

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben is kifejtjük, hogy miért van akkora szükség ezeknek a termékeknek a használatára. Emellett kitérünk arra is, hogy miért ideális választás a Sera Ectopur vízkezelő só. Végül pedig elmondjuk, hogy mit kell tudni a használatáról.