Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Az ideális kutyahám kistestű kutyáknak

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.02.08 12:57
Az ideális kutyahám kistestű kutyáknak

Kicsi kutyád van, de igazi energiabomba? Félted, hogy esetleg meglép a nagy rohangálásban, vagy csak szimplán baja esik? Ebben az esetben is érdemes inkább a kutyahám mellett dönteni négylábú kedvenced számára.


Miért pont a kutyahám?

A többség a nyakörvekhez szokott, de mi mégis a kutyahámot javasoljuk kistestű kedvenced számára. Vajon mi lehet az ok, amiért inkább ez a megoldást támogatjuk a megszokott helyett? Egy szeleburdi, kistestű kutya esetében mindenképp az a legjobb, ha több ponton van rögzítve az, amit ráadunk. Arról nem is beszélve, hogy a testméret csökkenésével a légcső is meglehetősen könnyebben sérül, így esetleges megfeszülés vagy épp rántás sokszor nem kívánt sérüléseket okozhat. 

kutya hám

 

Ha kölyökkutyáról beszélünk, akkor a legtöbb esetben még szeleburdi és szófogadatlan négylábúakkal van dolgunk, így különösen fontos az alapos védelem. Nem csak azért, mert ki tud bújni a nyakörvből és elszaladni, de várhatóan nem ismeri a vezényszavakat, így megállni és visszajönni sem fog, azzal pedig nagy veszélynek teszi ki magát, minket meg nagy szívfájdalomnak.

Olyan is előfordulhat, hogy mondjuk már nem kölyökkutyával van dolgunk, hanem csak a szocializáció késett meg, esetleg sok traumán átesett mentett kutyával van dolgunk. Mindkét esetben fokozott figyelmet igényelnek a négylábúak, aminek legkevésbé sem kedvez, ha rángatjuk vagy épp kiabálunk vele. 

 

Méret és egyéb apróságok

Azt már tudjuk, hogy kistestű négylábúnak szánt kutyahámot kell választani, hiszen mindenből, ami nagyobb, határozottan ki fog bújni. Éppen ezért lehetőleg a hám kiválasztásakor vidd magaddal a kutyust, vagy ha interneten való rendelésben töröd a fejed, akkor fontos, hogy pontosan mérd le kedvenced mellkaskörfogatát. Ez az az érték, ami eldönti, hogy az adott hám megfelelő lesz-e. Semmiképp ne válassz olyat, ami nem illeszkedik lazán a kutya mellkasára, mert sem a túl lötyögős, sem pedig a túlságosan szoros nem jó választás. Ma már szerencsére bármekkora méretben elérhetőek, így akár egy 1 kilogrammos ebet is biztonságban tudhatsz velük. 

 

small dog harness

Kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy milyen minőségű a kutyahám, mert bár várhatóan egy kisebb testű kutya nem fogja elszakítani a pórázt és a hámot, mégis érdemes odafigyelni a minőségre. Például nem mindegy, hogy milyen minőségű a csat, amivel össze van fogva a hám. Egyrészt ha rossz a műanyag, akkor könnyen elpattanhat, arról nem is beszélve, hogy nem fogja bírni az időjárás viszontagságait. 

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is nagyon fontos, hogy látható legyen séta közben. Egyrészt azért elhagyhatatlan a dolog, mert ha elszalad is könnyebb megtalálni, ha kiviláglik egy neonsárga hám, vagy ha világítós, az még jobb választás. Sőt a közlekedés szempontjából is nagy segítség az autósoknak a világítós kutyahám, hiszen így látják, hogy mi is várható az úton. 

Ha már a biztonságnál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy olyan legyen a kialakítása, hogy ne tudjon beakadni sehova. Ha bekadna valahova, fontos, hogy ne tudja felakasztani magát a hámmal. Ha igazán kényelmes és minden elvárásnak megfelelő kutyahámot szeretnél, nézz körül kínálatunkban és válaszd azt, ami hozzád és a kedvenced leginkább illik!

Nem találtad meg, amit keresel? Keress minket és segítünk eligazodni a hámok tengerében!

Ezeket olvastad már?

 Melyek az alapvető kutyafelszerelések egy kölyökkutyához?
02
Jún

Úgy döntöttél, hogy egy kölyökkutyával lenne teljes az életed? Ma összefoglaljuk, hogy milyen kutyafelszerelés szükséges egy kis bundáshoz, hogy biztosan mindenkinek kényelmes legyen a közös kezdés!

Amikor a kutya biztonsági öv jobb, mint a szállítóbox
04
Aug

Végre eljött az év legjobban várt időszaka, és itt a lehetőség arra, hogy utazzunk. Igen ám, de hogy érdemes nekikezdeni a csomagolásnak és az utazásra való felkészülésnek, ha a négylábú házi kedvencünk is velünk szeretne jönni? Nézzük, hogyan szállíthatjuk biztonságosan a kutyánkat az autóban, avagy mire jó a kutya biztonsági öv!

Minden kutyának más a megfelelő kutyahám
14
Jún

Ideje egy megfelelő hámot beszerezned a négylábúdnak, mivel egy igazi kis szabadulóművész? Mivel még nem foglalkoztál a kérdéssel, így nem igazán tudod, hogy milyen is lenne a megfelelő. Most bemutatjuk, hogy milyen típusú kutyára melyik kutyahám való.

A kutyakiképzés alapfelszerelése: a retriever póráz
04
Jún

Úgy érzed, hogy ráférne egy kis nevelés a kutyádra? Nem tudod, hogy hogyan szoktasd hozzá a láb melletti, normál ütemű sétához? Ne aggódj, hiszen a megoldás nem más, mint egy megfelelő retriever póráz és egy kis kitartás.