Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hogyan védekezzünk a kutyaszájszag ellen?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.12.27 18:25
Hogyan védekezzünk a kutyaszájszag ellen?

Nem szereted, amikor a kedvenced puszit ad, mert kellemetlen a lehelete? Szinte menekülsz a szája elől, és úgy gondolod, hogy ez természetes, mert minden kutya szája büdös? Ez óriási tévedés, mert elég széles a paletta az egészséges kutya szájszaga és a büdös között. De vajon mit tegyünk a kutyaszájszag ellen?


A fogkő és az ínygyulladás a fő okozó

Bár azt gondolhatnánk, hogy a kedvencünk szájában kevésbé telepednek meg a baktériumok, ez csak annyiban igaz, hogy sokkal ritkább a fogszuvasodás a kutyák esetében, mint az embereknél. Ettől függetlenül a fogkő az ő szájukban is kialakul, ami természetesen büdös szájszaghoz vezet. Szerencsére van megoldás azon kívül is, hogy felkapjuk és a fogorvoshoz visszük egy kis fogkőeltávolításra. 

 

A fogkő alapvetően egy baktériumokkal és romlott ételmaradékokkal teli plakk, ami végül megkövesedik, és a legkönnyebb módja a megszabadulásnak a bódításban történő fogászati eltávolítás. Persze megtehetjük, hogy nem foglalkozunk a lerakódó fogkővel, de ebben az esetben ez könnyen vezet ínygyulladáshoz, ami már nem csak kellemetlen szaggal jár, de a kutyának is okozhat fájdalmat. Sőt egy idő után foghulláshoz is vezethet, ami kellemetlen és egészségtelen is. Arról nem is beszélve, hogy a szervezet folyamatos gyulladása az immunrendszer működésében is okozhat problémákat, ami pedig a különböző fertőzések miatt veszélyes. 

 

Minden más esetben, itt is a megelőzés a legjobb módszer. Tehát a leginkább célravezető, ha nagyon figyelsz arra, hogy mit eszik a kedvenced, és rendszeresen ellenőrzöd, hogy milyen állapotban vannak a fogai. A kisebb testű kutyáknál akár a rendszeres fogmosás is szóba jöhet egy speciális fogkefével.

 

Egyéb okok és teendők kutyaszájszag ellen

Persze előfordulhat, hogy mégsem a szájüregben kell keresni a kutyaszájszag elleni megoldást. Ez azt jelenti, hogy származhat a gyomorból is a probléma, vagy esetleg gyanakodhatunk cukorbetegségre is. Ehhez érdemes alaposan kivizsgáltatni a négylábút, főleg akkor, ha a fogászati vizsgálat során elvethetjük a fogproblémákat, mint kiváltó okot. Ebben az esetben mindig érdemes továbbmenni, hiszen akár komolyabb dolgokat is jelezhet a kutya büdös szájszaga. 

Dental fresh

 

Az egyik első első lépés a fogkőképződés megelőzésében az, hogy odafigyelünk, hogy mit eszik a négylábú. Lehetőleg ne csak konzerveledelekkel tápláljuk a kutyát, de ugyanúgy a csak száraztápos etetés sem túl eredményes, bár az más problémákat vet fel. 

A rendszeres rágás nagy eséllyel megelőzi a problémát, hiszen a nyálnak és a súrlódásnak hála lejön a lepedék a fogakról, és nem alakulnak ki a plakkok.

kutya fogkefe

Ezenfelül a legjobb választásnak a kemény felületek rágása javasolt, mint például a kemény csontok, tehát minden esetben nyersen, sohasem főzve, mert akkor szilánkosra törhet, ami sokkal többet árt kedvencünknek. Persze jó, ha közben felügyelet alatt van a kutya, míg rágcsál, de a szénhidrátszegény táplálkozás is segít abban, hogy kevésbé roncsolódjanak a fogak, és ne alalkuljon ki fogkő. 

 

Otthon használható készítmények között az egyik legjobb a Beaphar Plaque Away- fogkőeltávolító folyadék, amit az itatóba kell adagolni, hogy megelőzzük vele a kialakuló problémákat. 

Fogkő eltávolító folyadék


Megtaláltad már a kedvenced számára ideális fogkőeltávolító szert? Ha nem, akkor keress minket nyugodtan, segítünk, amiben tudunk!

Ezeket olvastad már?

5 Tipp hogyan tartsd tisztán a kutya fogait
16
Szept

A kezeletlen fogbetegség fogvesztést okozhat, és fájdalmas tályogokhoz és szisztémás fertőzésekhez vezethet a kutya egész testében. Ez mindig rossz hír, különösen akkor, ha fokozott kockázata van az állkapocs károsodásának. Tehát hogyan tarthatjuk tisztán a kutyáink fogait? Íme néhány tipp!

Fogmosás kutyáknak, kutyafogkrém használatával
07
Jan

Te is észrevetted, hogy egy idő után a kedvencednek kellemetlenebb a lehelete, és a fogain is egyre jelennek meg a sárgás, majd barnás, végül fekete elszíneződések? De vajon mit tehetünk azért, hogy ne kelljen félévente leszedetni a fogkövet, ami általában bódítással jár? Lássuk, hogy miért is jó választás a kutyafogkrém!

 Melyek az alapvető kutyafelszerelések egy kölyökkutyához?
02
Jún

Úgy döntöttél, hogy egy kölyökkutyával lenne teljes az életed? Ma összefoglaljuk, hogy milyen kutyafelszerelés szükséges egy kis bundáshoz, hogy biztosan mindenkinek kényelmes legyen a közös kezdés!

Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?
05
Ápr

A családok jelentős részében a kutyák szerves részét képezik a közösségnek, azaz inkább családtagként kezeljük őket, mintsem állatként. Akit pedig szeretünk, annak az életminőségét minden szempontból szeretnénk tökéletessé tenni. Éppen ezért minden felelős gazdiban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon milyen a jó kutyatáp?

-18%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 12 db
Kedvencekhez
1 399 Ft
1 699 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 399 Ft/db
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 19 db
Kedvencekhez
1 199 Ft
1 599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 199 Ft/db
-20%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 9 db
Kedvencekhez
790 Ft
990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 790 Ft/db
-12%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
2 199 Ft
2 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 199 Ft/db
-11%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 csomag
Kedvencekhez
Kiszerelés
5 rúd
799 Ft
899 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 948 Ft/kg
-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
55 g
1 199 Ft
1 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 21 800 Ft/kg