Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?

rák
növényápolás
Szűrés törlése
2020.04.15 23:33
Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?

Ki ne gondolt volna még arra, hogy egy szépen berendezett akvárium milyen jól is mutatna a lakás bizonyos pontján?


Ki ne gondolt volna még arra hogy egy fárasztó nap után leüljön és a nyugalom teljes harmóniájával megfűszerezett élővilágot teljesen kikapcsolva szemlélje?


A válasz egyszerű, hisz aki már látott ilyen üvegfalak közé zárt élővilágot, azok nagy többségét káprázattal töltötte el a természet ezen csodája. De tegyük fel a kérdést! Ki gondolná, hogy egy akvárium telepítése nem csak abból áll, hogy megvesszük a kész üveget, majd feltöltve vízzel egy kis növénnyel fűszerezve beömlesszük a kiválasztott halakat?

A válasz meglepő vagy sem, de az emberek 90%-a az előző metódus végigzongorázása után sajnos nagyon gyorsan feladja akvarisztikai ambícióit. Hogy miért?

A válasz egyszerű! Bizonyos szabályokat a szépség és az élővilág érdekében mindenképp be kell tartani.


Mik ezek a szabályok és lépések?

 

  • Tervezés, helykiválasztás
  • Vásárlás
  • Előkészületek
  • Berendezés
  • Telepítés
  • Gondozás

akvárium a lakásban


Tervezés, hely kiválasztás

Az egyik legfontosabb kezdő lépés az elhatározás, ha ezzel megvagy és úgy döntesz belekóstolsz az akvarisztika finom ízébe, készülj fel arra hogy napi szinten 10-15 perc, hetente 1-1,5 óra, illetve havonta legalább 2 óra szabadidőt vesz el az életedből. Amennyiben ezt az időt rá tudod áldozni a hobbidra akkor a következő fázis a tervezés.


Nagyon fontos hogy megálmodd akváriumod méreteit, ami persze szabad hely függvénye is. A szabad hely semmi kép ne legyen mozgalmas, illetve napsütötte helyen! Az előző a halak stresszesedését, még az utóbbi az akvárium algásodását okozhatja. Amennyiben meglelted a megfelelő helyet, az nagyjából eléd vetíti az akvárium méreteit is, melynél figyelembe kell venni azt az aranyszabályt miszerint minél nagyobb az akváriumunk annál kevesebb baj lesz vele a jövőben.


Ügyelj arra hogy az akvárium alakja nagyjából téglatest legyen. Kerüld a magas akváriumok gondolatát, hisz sem a fény nem tudja átvilágítani, sem te nem tudod normálisan karban tartani, hisz nem érsz majd bele. A nagyon keskeny akváriumok sem ideálisak, hisz a víz a gázcserét a felszínén bonyolítja le, ha kicsi a víz felszíne rosszabb lesz az oxigén ellátás és sokkal de sokkal kevesebb halat tud eltartani az akvárium mint egy normál téglatest alakú akvárium esetében.

Akvárium otthon


Ne feledkezz meg a tartó szerkezetről sem ami általában egy akvárium alá készített bútor szokott lenni. Viszont arra mindenképp érdemes figyelni, hogy egy berendezett 100 literes akvárium akár a 150 kg-ot is elérheti. Tehát csak stabil és teljesen sík felületű tartó állványt használj, melynek az aljára az akvárium alapterületének megfelelő méretű szigetelő, illetve aljzat kiegyenlítő úgynevezett Thermo-Safe-t kell helyezned.

Akvárium hangulat


Vásárlás

Amennyiben a tervezési fázist lezártad, és megtaláltad az akvárium számára az ideális helyet akkor eljött az idő a bevásárlásra. A vásárlást mindenképp szakkereskedésben bonyolítsd, hisz itt általában felkészült, a témában jártas eladók lesznek a segítségedre.

Ezeket olvastad már?

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes
29
Jún

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.

Ferplast akvárium installálása
21
Márc

Kedves akvarista barátunk!

Engedd, meg hogy gratuláljak az újdonsült akváriumodhoz. Szinte már csak egy lépés választ el attól, hogy otthonodban csodálhatod, gondozhatod a természet egy gyönyörű kis darabkáját, melyet te magad alakítasz ki. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, az alábbi leírással.

Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?
17
Aug

Egyre gyakrabban találkozunk olyan igénnyel, hogy valaki a hüllőjét egy akváriumba szeretné tenni. Ezért lássuk, hogy mi a különbség az akvárium és a terrárium között!

-30%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
49 999 Ft
71 340 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 49 999 Ft/db
-23%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
4 590 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 590 Ft/db